Wimbledon: Obhájkyně Vondroušová překvapivě končí, Bouzková ztratila jen tři gemy. Kopřiva Djokoviče nepotrápil

- Redakce

Dva čeští tenisté se během úterního programu představili na centrálním dvorci. Cesta za obhajobou loňského prvenství končí pro Markétu Vondroušovou už v samotném úvodu, v souboji s Jessicou Bouzasovou ze Španělska neuhrála ani set. Vít Kopřiva při své wimbledonské premiéře podlehl světové dvojce Novaku Djokovičovi. Marie Bouzková a Kateřina Siniaková neztratily ani jednu sadu. Tomáš Macháč měl původně také hrát na centru, ale po odhlášení Andyho Murrayho nastoupil proti náhradníkovi Davidu Goffinovi na kurtu číslo 17. Jejich duel byl v polovině druhé sady odložen na středu, kdy se nakonec představí i Barbora Krejčíková.

Cesta Vondroušové za wimbledonskou obhajobou končí v 1. kole
Markéta Vondroušová (6.) titul z loňského Wimbledonu neobhájí. Nasazená šestka překvapivě nezvládla hned úvodní letošní vystoupení a prohrála z pozice obrovské papírové favoritky 4:6 a 2:6 s Jessicou Bouzasovou (83.).

V prvním setu otočila Češka z 0:2 na 3:2 a zdálo se, že přebírá nad zápasem kontrolu. Opak byl pravdou. Bouzasová urvala dějství díky brejku ze sedmého gemu. V druhé sadě pak Vondroušovou oloupila o servis ještě třikrát, přičemž ten svůj ztratila jen v jediném případě. Sokolovská rodačka se tak musí připravit na pořádný sešup žebříčkem.

„Už od rána jsem byla docela nervózní. Člověk chce vyhrát, ukázat se. Ale ona hrála dobře, bylo to těžké ze všech stran. Trošku jsem se bála i s tou nohou. Všechno dohromady se to smíchalo. Nejsem ale první ani poslední, komu se to stalo. Musím to tak brát,“ smutnila Vondroušová.

Kopřiva hvězdného Djokoviče nezaskočil
Premiéra Víta Kopřivy (123.) ve wimbledonské hlavní soutěži skončila po necelých dvou hodinách. V souboji se superfavoritem Novakem Djokovičem (2.) měl své světlé momenty, ale Djokovič byl zkrátka lepším hráčem. Byť se vrátil ani ne měsíc po operaci, předvedl kvalitní výkon a českého tenistu přejel 6:1, 6:2, 6:2.

Ve všech třech sadách bylo klíčové, když poprvé Djokovič prorazil Kopřivovi servis. Od těch okamžiků vždy dvorci zcela vládl. Ve všech třech sadách zapsal nakonec po dvou brejcích a sám nečelil ani jednomu brejkbolu.

„Je to zážitek do konce života. Atmosféra centrkurtu na mě hned dýchla. Doufal jsem, že by mi Novak mohl darovat pár lehčích balonů, ale bylo strašně těžké proti němu hrát. Každý balon, co jsem mu dal, přišel ještě o to rychleji. Každý servis zreturnuje. Teď jsem to pocítil na vlastní kůži a bylo to něco neskutečného,“ žasl Kopřiva.

Bouzková ztratila na úvod jen tři gemy
Marie Bouzková (40.) zvládla vstup do třetího grandslamu sezony na jedničku. Na úvod své osmifinálové obhajoby si poradila s Argentinkou Julií Rieraovou (106.), kterou přehrála za hodinu a 21 minut po setech 6:2, 6:1.

Česká tenistka v zápase dominovala na příjmu, celkově si vypracovala hned 15 brejkbolů, přičemž šest z nich proměnila. V další rundě tak pražská rodačka narazí na Annu Kalinskou (18.).

„Jsem ráda, že jsem zápas zvládla ve dvou setech. Začátek byl těžší, hned jsem proti sobě měla brejkboly, ale udržela jsem se. Pak už se to vyvíjelo dobře, snažila jsem se prosadit svoji hru. Moc jsem ji neznala, nejdřív jsem musela rozklíčovat, co hraje. Hrála dost antukový tenis s naliftovaným forhendem,“ hodnotila Bouzková, pro kterou je Wimbledon oblíbeným grandslamem.

Loni si na něm zahrála osmifinále, předloni dokonce čtvrtfinále. „Je to hezký pocit se sem každý rok vracet, mít krásné zážitky a vzpomínky. Evidentně mi pomáhá, že se mi tu předtím dařilo. Hraju tu ráda,“ dodala.

Siniaková zvítězila ve dvou setech
Kateřina Siniaková (36.) postoupila do druhého kola Wimbledonu. Na úvod travnatého grandslamu přehrála kanadskou kvalifikantku Marinu Stakusicovou (164.), a to za hodinu a 47 minut po setech 6:4, 6:2.

Královéhradecká rodačka si v utkání vypracovala neuvěřitelných 24 brejkbolů, přičemž k vítězství jí stačilo proměnit čtyři z nich. Siniaková si také vypomohla povedenými přechody na síť, když jich 12 z 12 přetavila v zisk výměny. V další rundě česká tenistka vyzve Kazachstánku Julii Putincevovou (35.).

„Určitě to byl těžký zápas, počítala jsem s tím. Jsem ráda, že jsem ho zvládla. Potvrzovat roli favoritky nikdy není lehké. Dneska to bylo super, jsem nadšená a fit. Je skvělé, že jsem hrála v úterý a měla den navíc. Doufám, že to takhle vydrží,“ přeje si Siniaková.

Rubljov selhal v roli obrovského favorita
Svou premiérovou grandslamovou výhru slaví Argentinec Francisco Comesana (122.). Třiadvacetiletý tenista v úvodním kole Wimbledonu senzačně vyřadil favorizovaného Andreje Rubljova, a to za necelé tři hodiny po setech 6:4, 5:7, 6:2 a 7:6(5). Zároveň si také připsal první kariérní vítězství na travnatém povrchu.

Murray není po operaci páteře připraven
Britská hvězda Andy Murray, jenž plánuje letos ukončit kariéru, se na svém posledním Wimbledonu ve dvouhře nepředstaví. V úterý dopoledne oznámil, že po operaci, při které mu byly odstraněny cysty na páteři, není schopný singl odehrát. Dál ale plánuje nastoupit alespoň ve čtyřhře s bratrem Jamiem.

To je zásadní informace také pro Tomáše Macháče, který měl s Murraym odehrát zápas na centrálním kurtu. Český tenista nakonec nastoupil na kurtu č. 17, jeho soupeřem je Belgičan David Goffin.

Vybrané zápasy 2. hracího dne Wimbledonu

1. kolo dvouhry mužů
VÍT KOPŘIVA (123.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 1:6, 2:6, 2:6
David Goffin (BEL, 83.) – TOMÁŠ MACHÁČ (39.) 6:3, 4:2x odloženo na 3.7.
Hubert Hurkacz (POL, 7.) – Radu Albot (MDA, 144.) 5:7, 6:4, 6:3, 6:4
Sebastian Korda (USA, 21.) – Giovanni Mpetshi Perricard (FRA, 58.) 6:7(5), 7:6(4), 6:7(6), 7:6(4), 3:6
Mattia Bellucci (ITA, 148.) – Ben Shelton (USA, 14.) 6:4, 3:6, 6:3, 3:6, 4:6
Andrej Rubljov (6.) – Francisco Comesana (ARG, 122.) 4:6, 7:5, 2:6, 6:7(5)
Taro Daniel (JPN, 84.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 11.) 6:7(5), 4:6, 5:7
Roberto Carballes Baena (ESP, 64.) – Alexander Zverev (GER, 4.) 2:6, 4:6, 2:6
Daniel Evans (GBR, 60.) – Alejandro Tabilo (CHI, 19.) 2:6. 3:3x odloženo na 3.7.

1. kolo dvouhry žen
MARIE BOUZKOVÁ (40.) – Julia Rieraová (ARG, 106.) 6:2, 6:1
Jessica Bouzasová (ESP, 83.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) 6:4, 6:2
Marina Stakusicová (CAN, 164.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (36.) 4:6, 2:6
BARBORA KREJČÍKOVÁ (32.) – Veronika Kuděrmetovová (38.) odloženo na 3.7.
Ashlyn Kruegerová (USA, 75.) – Jessica Pegulaová (USA, 5.) 2:6, 0:6
Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) – Elena Gabriela Ruseová (ROU, 152.) 6:3, 6:1
Ajla Tomljanovicová (AUS, 136.) – Jelena Ostapenková (LAT, 14.) 1:6, 2:6
Danielle Collinsová (USA, 11.) – Clara Tausonová (DEN, 66.) 6:3, 4:4x odloženo na 3.7.
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Sofia Keninová (USA, 49.) 6:3, 6:4

Kompletní program a výsledky naleznete zde.