Paříž 2024: Češi vyšlou na olympiádu osm tenistů!

- Jan Vojkůvka

Česká tenisová výprava na olympijských hrách v Paříži bude letos skutečně početná. Místenku pro turnaje pod pěti kruhy získalo celkem osm českých tenistů. Vedle dvouher a čtyřher se pak pod vedením šéfa výpravy Petra Pály pokusí Češi složit také pár pro smíšenou čtyřhru, do které by se rádi spolu podívali Tomáš Macháč s Kateřinou Siniakovou.

Mezinárodní tenisová federace (ITF) ve čtvrtek dopoledne schválila seznam přihlášených tenistů a tenistek pro olympijské hry v Paříži, kde se tenisové turnaje budou hrát od 27. července do 4. srpna v areálu Rolanda Garrose, každoročním dějišti grandslamového turnaje. V listině olympioniků pak neschází hned osm českých tenistů.

V ženské dvouhře budou startovat hned čtyři české tenistky. Výpravu povede z pozice jedničky Markéta Vondroušová, která bude obhajovat stříbro z olympiády v Tokiu z roku 2021 (hry byly o rok odloženy kvůli covidu, pozn. redakce). Startovat budou rovněž Barbora Krejčíková, Linda Nosková a Karolína Muchová.

„Těším se moc. Je to taková náplast za Roland Garros. Těším se, že budu v klubu, odkud mám hezké vzpomínky. A olympiádu jsem ještě nikdy nezažila,“ řekla směrem k Paříži Muchová.

Mužskou dvouhru odehrajou Tomáš Macháč a Jakub Menšík. „Na olympiádu se moc těším. Musím říct, že mě to hodně překvapilo. Být v osmnácti letech na olympiádě, to je sen,“ radoval se Menšík během svého pobytu ve Wimbledonu.

Zlaté medaile budou v Paříži obhajovat ve čtyřhře Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které už dříve avizovaly, že si spolu olympijský debl zahrajou. Oživí tak svou dlouholetou souhru, kterou na konci minulé sezony přerušily. V olympijské čtyřhře budou hrát rovněž Vondroušová s Muchovou. Mezi muži se složí pár ve složení Tomáš Macháč a Adam Pavlásek.

Češi by také rádi složili dvojici pro smíšenou čtyřhru. Do té se přihlásí Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková, kteří jsou také životními partnery. Zda se ale do soutěže dostanou, to se bude rozhodovat až pár dní před začátkem turnaje. Záležet bude na tom, jestli kombinovaný žebříček obou tenistů bude stačit na místo mezi 16 vybranými páry.

„Budu rád za jakoukoli medaili. Kdyby to cinklo, tak by to bylo super, protože by se navázalo na předchozí olympiády. Byl bych rád, aby série pokračovala. Hráče a hráčky máme na to, aby se porvali o postup do zápasů o medaili. Na papíře jsme silní, ale tenis je vyrovnaný, bude záležet i na losu,“ citoval deník iSport.cz šéfa tenisové výpravy a místopředsedu svazu Petra Pálu.