Nejsem první ani poslední. Vondroušová o nervozitě, rychlém konci i strachu z pohybu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Markéta Vondroušová poznala tenis v celé jeho kráse i krutosti. Wimbledonská šampionka se po roce vrátila na centrální dvorec v All England Clubu a pokusila se vykročit za dalším velkým výsledkem, její cesta však skončila už v prvním kole na raketě španělské outsiderky Jessicy Bouzasové po setech 4:6 a 2:6. „Udělala jsem v gemech vždycky pár lehkých chyb, ale ona si spíš body uhrávala sama. Musím jí dát kredit,“ uznala poražená Češka.

Všechno na ni dolehlo. Očekávání dalšího grandslamového úspěchu, nejistota ohledně stavu nedávno zraněné kyčle i nervozita z téměř zaplněného centrkurtu v nejslavnějším tenisovém areálu, kde to pod zataženou střechou znovu pořádně hučelo.

„Už od rána jsem byla nervózní,“ přiznala Vondroušová. „Člověk chce vyhrát, ukázat se. Ale ona hrála dobře, bylo to těžké ze všech stran. Trošku jsem se bála i s tou nohou. Všechno dohromady se to smíchalo. Nejsem ale první ani poslední, komu se to stalo.“

Pětadvacetiletá Vondroušová působila velmi nejistým dojmem, byť dokázala v prvním setu otočit z 0:2 na 3:2 a 15-0. „Kdybych se v tom gemu chytila ještě víc, možná by to ze mě taky ještě víc spadlo a hrálo by se mi trošku líp. Nepodávala jsem moc dobře, ale ona mi při výměnách na returnu nedala nic zadarmo. Jak jsem byla nervózní, bylo těžké něco vymýšlet,“ vyjmenovala příčiny porážky.

Její soupeřka Jessica Bouzasová odehrála bezesporu životní zápas a připsala si teprve čtvrtou kariérní výhru na travnatém povrchu. Na tiskovou konferenci dorazila česká hvězda nedlouho po utkání, smutný obličej a slzy skrývala pod kšiltem čepice.

Podobně jako obhajoba Vondroušové skončil i pokus legendární Steffi Grafové na Wimbledonu 1994 nebo Barbory Krejčíkové na Roland Garros 2022. Nyní je důležité, aby se česká tenistka soustředila na další výzvy. Těch je v každé sezoně spoustu, obzvlášť to platí o olympijském roce.

„Je to sport, musím to tak brát. Hodně mi můžou pomoct lidi kolem a věřím, že ti moji budou v pohodě. Snad to díky tomu bude trošku lehčí. Máme strašně moc turnajů, můžu to napravit,“ vyhlíží další šanci Vondroušová, která se na přelomu července a srpna zúčastní pařížské olympiády.

„Dám si volno a doléčím nohu. Ke konci zápasu se už zhoršovala. Jak jsem chodila při bekhendu dolů, cítila jsem ji. Ale nemyslím, že by mě to extra limitovalo. Spíš to byl celkově strach z pohybu. Myslím, že zranění nemělo velký vliv na výsledek,“ uzavřela stříbrná olympijská medailistka z Tokia.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry žen
Jessica Bouzasová (ESP, 83.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (6.) 6:4, 6:2