Macháč po obratu roku: Nasadil jsem tomu korunu, soupeře jsem vyšachoval

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Byl to bláznivý zápas s celkem 18 ztracenými servisy. Tomáš Macháč a David Goffin rozehráli souboj prvního kola Wimbledonu už v úterý, z kurtu je ale vyhnala tma. Ve středeční dohrávce prohrával český tenista už 0:2 na sety a v rozhodujícím pátém dějství nabral manko 0:5. Přesto dokázal proti bývalému členovi Top 10 vybojovat premiérové vítězství v hlavní soutěži travnatého grandslamu!

Prozradíte, jaký byl recept k velkolepému obratu?
Když jsem prohrával 1:3 ve třetím setu, tak jsem nedoufal. Ještě jsem hrál špatně. Jak jsem ale zvládl třetí set, věděl jsem, že se dostanu do pátého a tam se může stát cokoliv. Věřil jsem, že to dokážu otočit. Cítil jsem tam energii.

Stav 0:5 přesto vypadal strašlivě, soupeři stačil jediný gem k vítězství.
Samozřejmě kdyby zahrál skvělý gem na servisu, tak se nedá nic dělat. Na trávě speciálně. Využil jsem toho, že nebyl úplně stoprocentní. Sice mi nevyšel začátek pátého setu, ale přišlo mi, že jsem nehrál vůbec špatně. Byl jsem rád, že jsem bojoval až do konce.

Jaká byla vaše taktika v závěrečném tiebreaku, jenž se hraje do deseti bodů?
Soupeř si to chtěl uhrát sám a já k tomu přistoupil chytře jako Medveděv nebo Djokovič. Nechají soupeře, ať si to dohraje. On udělal chyby a já jsem ho vyšachoval. Myslím, že se moc nestalo, aby hráč otočil z 0:2 na sety a pak ještě 0:5 v pátém. Nasadil jsem tomu korunu. Jsem rád za tuhle zkušenost.

Původně jste měl hrát v prvním kole s Andym Murraym na centrkurtu. Překvapilo vás, že několik hodin před duelem odstoupil?
V den zápasu jsem si na sto procent myslel, že Andy nastoupí. Myslel jsem si, že kdyby se vytáhl, tak dva nebo tři dny před utkáním. Změna není příjemná, protože je všechno jinak. Na druhou stranu jsem byl rád, že si mohu zahrát první zápas na Wimbledonu na menším kurtu. Minulý rok jsem hrál na jedničce proti Britovi (Cameronu Norriemu, pozn. red.), letos by to bylo podobné.

Goffin byl sice šťastný poražený z finále kvalifikace, ale nepůsobil jako snadnější soupeř než trápící se Murray. Jak jste to vnímal?
V kvalifikaci vyhrál dva zápasy. Byl v desítce a má za sebou výsledky. Proti takovým hráčům je těžké hrát, mají spoustu zkušeností.

Bylo utkání spíše o psychice, nebo o herní formě?
Dneska to určitě bylo o hlavě. Nehrál jsem svůj nejlepší tenis, věděl jsem, že to nebude ono, protože ve dnech předtím jsem se necítil úplně nejlíp. Zase jsem ale věděl, že se o to víc musím opřít o tu hlavu. A povedlo se mi to. Je to samozřejmě trošku zázrak, ale ti nejlepší to dokážou otočit.

Už ve čtvrtek vás čeká druhé kolo proti ruskému tenistovi Romanovi Safiullinovi.
Jsem rád, že vůbec můžu nastoupit. Dneska už jsem si mohl balit kufry. Po fyzické stránce se cítím docela dobře, tak uvidíme.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry mužů
David Goffin (BEL, 83.) – TOMÁŠ MACHÁČ (39.) 6:3, 6:3, 4:6, 1:6, 6:7 (5:10)