Djokovič? Byl jsem brutálně překvapený. Ale hrálo se mi super, říká Kopřiva

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Tenisová lekce od mistra a zároveň obrovský zážitek. Tak hodnotil Vít Kopřiva své utkání s Novakem Djokovičem na centrálním kurtu ve Wimbledonu. Přestože uhrál český kvalifikant se srbskou legendou jen pět gemů, předvedl spoustu krásných úderů a po mečbolu se dočkal aplausu tisíců (nejen) britských fanoušků, kteří svému oblíbenému sportu rozumí.

Jaké jsou vaše první dojmy po utkání s Novakem Djokovičem?
Atmosféra centrkurtu na mě hned dýchla. Je to zážitek do konce života. Doufal jsem, že by mi Novak mohl darovat pár lehčích balonů, ale bylo strašně těžké proti němu hrát. Každý balon, co jsem mu dal, přišel ještě rychleji. Každý servis zreturnuje. Teď jsem to pocítil na vlastní kůži a bylo to něco neskutečného. Vím, že to je teď pro mě debakl, ale nechal jsem tam všechno a to je pro mě hlavní.

Djokovič před několika týdny absolvoval operaci kolene. Bylo to na něm poznat?
Na kurtu jsem vůbec necítil, že by se pohyboval nějak hůře. Myslím si, že tam byly některé výměny, které musel vyběhávat, a vše zvládal dobře. Hlavně výborně servíroval a returnoval. Byl jsem brutálně překvapený, jak přesně servíroval. V průběhu třetího setu jsem už podání dokázal trochu číst, ale on stejně podával tak přesně, že to bylo na mě velké sousto.

Wimbledonský centrkurt, navíc se zataženou střechou, má velmi specifickou atmosféru. Jakou jste si odnesl zkušenost?
Pod střechou to bylo zase něco jiného. Snažil jsem se pracovat na tom, aby mě centrkurt nedostal z komfortní zóny. Cítil jsem se dobře, hrálo se mi tam super. Lidé mě pak podporovali, protože chtěli delší zápas.

Kdo všechno vám držel palce v hráčském boxu?
Samozřejmě tam byl můj trenér Jaroslav Pospíšil. Přišel se na mě podívat i kondiční trenér Honza Pospíšil, se kterým spolupracuju v klubu. Pak tam byli moji rodiče a známí z Fulneku. Dále se přišli podívat Kuba Menšík i jeho trenér Tomáš Josefus. A myslím, že tam byl Adam Pavlásek s jeho trenérem. A dále kamarádi, kteří byli tady v Londýně.

Dosud jste během travnaté sezony odehrál vždy jen Wimbledon. Bude příští rok něco jinak?
Je to na zváženou. Určitě mě letos tráva navedla na myšlenku, jestli těch turnajů nehrát více. Otázka je, v jakém postavení budu a na jaké turnaje se dostanu. Týden před kvalifikací Wimbledonu jsou pětistovky v Queen’s a Halle, je strašně těžké se tam dostat. A challenger v Ilkley je taky každoročně brutálně našlapaný. Uvidíme, zatím to nechám otevřené.

A co vás čeká v dalších týdnech?
Budu se snažit vyléčit nějaké bolístky. Zítra si dám volnější den a vrátím se hned na antuku. Pojedu do Salcburku, příští týden tam je stopětadvacítkový challenger.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry mužů
VÍT KOPŘIVA (123.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 1:6, 2:6, 2:6