První Wimbledon? Mám z něj dobrý dojem. A chci do Top 50, hlásí Brenda Fruhvirtová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Cennou zkušenost si z letošního Wimbledonu odnáší Brenda Fruhvirtová. Jedna z pouhých dvou neplnoletých tenistek v Top 100 žebříčku pronikla do druhého kola, ve kterém po bojovném výkonu nestačila na španělskou hvězdu Paulu Badosaovou poměrem 4:6 a 2:6.

„Mám z toho dobrý dojem,“ ohodnotila své počínání Brenda Fruhvirtová. „Byl to určitě dobrý zápas, předčil mé očekávání, protože jsem se necítila dobře. Jsem ráda, že jsem utkání vůbec odehrála a nějak to vypadalo.“

Bývalá světová dvojka Paula Badosaová měla v duelu převahu, pomáhala si lepším servisem a její údery byly o poznání razantnější. Fruhvirtová ji ale hlavně v prvním setu dokázala potrápit a celkově jí vzala třikrát servis. Sama přišla o podání šestkrát, a to i kvůli výrazně negativní bilanci es a dvojchyb (0:7).

Fruhvirtová si nechala ve druhém setu za stavu 1:4 ošetřovat palec na pravé ruce, měla ho ovázaný i na tiskové konferenci. „Odřela jsem se až do masa. Náplast mi nedržela, a proto jsem si zavolala ošetření,“ vysvětlila.

Česká naděje se dlouhodobě potýká se zdravotními problémy, obzvlášť to platí v posledním půlroce. Podrobnější informace si ale nechala pro sebe. „Asi bych se o tom do médií nechtěla zmiňovat, nechám si to pro sebe. Ani dneska jsem ale nebyla fit,“ nechala se slyšet 88. tenistka žebříčku WTA.

Se svým rankingem má Fruhvirtová jistotu účasti v hlavních soutěžích grandslamů, na řadě silně obsazených akcí WTA by ale stále musela do zrádné a bodově špatně ohodnocené kvalifikace.

„Dostat se do Top 50 by určitě bylo fajn, mohla bych hrát celý příští rok hlavní turnaje. To je přece jenom jiné než se brodit kvalifikací. První ale musím dát dohromady zdraví, protože jinak prostě nemůžu moc hrát,“ poznamenala.

A jak hodnotí svou premiérovou účast v hlavní soutěži travnatého grandslamu? „Užila jsem si to. Za mě asi dobrý, protože už v prvním kole jsem měla namále. Jsem ráda alespoň za tu výhru,“ doplnila Fruhvirtová, která zatím o svém dalším programu nemá jasno.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
2. kolo dvouhry žen
Paula Badosaová (ESP, 93.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (88.) 6:4, 6:2