Vážná konkurence pro tenis? US Open se stalo dějištěm mistrovství světa ve videohře

- Marek Bartošík

Tak to byla hodně zvláštní generálka na US Open. Na centrální dvorec Arthura Ashe se na poslední víkend sjelo sto hráčů, kteří soutěžili v populární videohře Fortnite. Vítěz přitom získal tučnější šek než Rafael Nadal na letošním Roland Garros i Novak Djokovič na Wimbledonu.

Na zaplněném stadionu Arthura Ashe v New Yorku zvedá trofej nad hlavu teprve šestnáctiletý klučina. Nikoliv však tenisovou. To není představa blouznivého snílka, ale realita posledního víkendu.

Na centrálním dvorci tenisového US Open, který se může pyšnit kapacitou téměř 24 tisíc míst, se uskutečnilo monstrózní mistrovství světa ve videohře Fortnite, která kombinuje přežití, průzkum, soupeření a také stavění.

Stovka účastníků bojovala o pohádkovou odměnu pro vítěze – tři miliony dolarů! Tuto sumu nakonec získal teprve šestnáctiletý Američan Kyle Giersdorf. Tučný šek čekal i na méně úspěšné ze stovky finalistů, každý měl jistých alespoň 50 tisíc dolarů.

Čísla jsou to skutečně neuvěřitelná, vždyť pro vítěze nadcházejícího US Open je připraveno 3,85 milionu dolarů. Na Wimbledonu si Novak Djokovič vysloužil za titul „pouze“ 2,35 milionu liber (přibližně 2,9 milionu dolarů), Rafael Nadal na Roland Garros vydělal 2,3 milionu eur, tedy asi 2,6 milionu dolarů.

Pořadatelé turnajů v této počítačové hře si podobně štědrou akci můžou dovolit, neboť hru Fortnite nyní hraje čtvrt miliardy lidí, přičemž do kvalifikace o mistrovství světa se jich zapojilo až 40 milionů. Tvůrci se můžou po pouhých dvou letech existence hry pyšnit miliardovými zisky.

Pokud bude podobný trend pokračovat, můžou mít tradiční sporty jako tenis vážný problém. Kdo z mladých lidí by chtěl podstupovat nespočet náročných tréninků a desítky turnajů ročně, když pohádkové bohatství čeká za obrazovkou počítače?