Menšík padl po boji se světovou desítkou. I tak překoná další milník

- Jan Vojkůvka

Jakub Menšík ve čtvrtfinále turnaje ATP ve Vídni pořádně potrápil světovou desítku Alexe De Minaura. V pozdně večerním utkání halového turnaje se proti nasazené dvojce dokonce ujal vedení 1:0 na sety, nakonec ale po dvou hodinách a 37 minutách padl 7:6(2), 3:6, 4:6. I přes vyřazení se český tenista může radovat z premiérového prolomení hranice první padesátky, do které se v žebříčku posune.

Teprve devatenáctiletý Jakub Menšík, česká žebříčková trojka, opět potvrdil, jaký v něm dříme potenciál.

Mladý tenista z Prostějova, který se před dvěma týdny podíval až do čtvrtfinále Masters v Šanghaji, kde zvládl hned čtyři třísetové bitvy a v souboji o postup do semifinále obral o set Novaka Djokoviče, plynule navázal na své výkony v rakouské Vídni.

Na halové pětistovce musel už do kvalifikace, kterou ale zvládl s přehledem, stejně jako první kolo proti Alexeiovi Popyrinovi a osmifinále proti Miomirovi Kecmanovičovi. Nejtěžší překážka čekala ve čtvrtfinále v podobě desátého hráče světa Alexe De Minaura. A Menšík opět dal favorizovanému soupeři pořádně zabrat!

V prvním setu si oba tenisté drželi podání až do tiebreaku. V něm se Menšíkovi povedlo hned zkraje získat dva servisy soupeře a úspěšně zkrácenou hru dopodával ke skóre 7:2.

Vedení 1:0 na sety však Menšík, jenž v utkání nastřílel patnáct es, nakonec neudržel. Na začátku druhé sady nevyužil dva brejkboly a poprvé v zápase přišel o servis v šestém gemu. De Minaur, který naopak za celé utkání neprohrál ani jedno podání, posléze ve třetí sadě prorazil Menšíkovi servis v pátém gemu a duel už bez větších komplikací dovedl do vítězného konce.

Menšík se v pondělním vydání světového žebříčku poprvé v kariéře usadí v elitní světové padesátce. Náležet mu bude 48. místo. Příští týden bude mít Menšík volno, na Masters v Paříži startovat nebude. Sezonu by měl uzavřít o týden později v Bělehradu. V tuto chvíli má navíc jistotu účasti na Next Gen ATP Finals, které se bude hrát ve druhé polovině prosince v saúdskoarabské Džiddě.