Skvělou kariéru zhuntovalo zranění. Ohlédnutí za největšími Thiemovými milníky

- Jan Vojkůvka

Dominic Thiem ukončil tento týden svou profesionální kariéru. Kariéru, kterou měl skvěle rozjetou, ale která byla zhuntována zraněním pravého zápěstí. Od návratu na kurty v roce 2022 nikdy nenavázal na své předchozí výkony a ve 31 letech se rozhodl skončit. Kanál Tennis TV při té příležitosti sestříhal video s největšími milníky Thiemovy kariéry.

Rakouský tenista stihl posbírat veškeré své hlavní úspěchy do roku 2021, kdy se mu kariéra začala rozpadat. Vyhrál sedmnáct turnajů na okruhu ATP, z toho jeden turnaj Masters v Indian Wells a také grandslamovou trofej na US Open v roce 2020.

Pro celkem čtyřnásobného grandslamového finalistu se jednalo o ultimátní úspěch a splnění snu, po kterém však přišel hodně tvrdý náraz a pád. Na vině bylo zranění pravého zápěstí, se kterým marodil od června 2021 do března 2022.

Byť se na kurty vrátil a snažil se bojovat ze všech sil, někdejší slávy už nedosáhl. Během dvou a půl roku si zahrál pouze jedno finále na okruhu ATP a plácal se ve spodních patrech první světové stovky, často dokonce mimo tuto elitní skupinu.

Důvodem bylo zejména to, že po vážném zranění zápěstí byly jeho nejsilnější zbraně poloviční. Ať už šlo o servis či jednotlivé údery, nedokázal už hrát takovým stylem jako dříve. Stylem, který ho dostal do nejužší světové špičky.

Stylem, díky němuž první titul na okruhu ATP slavil v roce 2015 na antuce ve francouzském Nice. Právě antuka byla jeho nejsilnějším povrchem, vyhrál na ni hned deset ze svých trofejí. Během kariéry také pětkrát porazil hráče, který byl tou dobou na čele světového žebříčku. Naposledy na konci sezony 2020, po které se ale vše změnilo.

Bývalý třetí hráč světa kvůli tomu už neměl moc radosti z milovaného sportu, na kurtu to bylo po vážném zranění už spíše trápení. To vygradovalo letos, kdy z 24 soutěžních zápasů vyhrál jen 8. Jeho již dříve avizovaný konec kariéry na turnaji ve Vídni přišel tedy ve správný okamžik.

Konec přišel sice na dnešní poměry hodně brzy, ale po velmi zralé úvaze. Nezbývá, než říct:

Danke, Domi.