Špičkový tenis s hořkou tečkou pro Macháče. Ve čtvrtfinále ve Vídni padl s Draperem

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč svedl ve čtvrtfinále turnaje ATP ve Vídni parádní souboj s Britem Jackem Draperem, který však měl hořkou tečku. Duel, který se protáhl na dvě hodiny a osm minut, nabídl špičkovou podívanou, ve které si český tenista vynutil rozhodující třetí set, v němž se mu ale nepovedlo navázat na výkon z prostředního dějství a nakonec prohrál 3:6, 6:3, 1:6.

Tomáš Macháč útočil ve Vídni na postup do třetího semifinále během pouhých pěti týdnů. Po dosažení této mety v japonském Tokiu a na Masters v čínské Šanghaji se mu však v Rakousku nakonec nepovedlo ve čtvrtfinálovém klání uspět.

Zápas, který trval přes dvě hodiny, nabídl skutečně špičkovou podívanou. Postarali se o to oba tenisté. Macháč i Draper absolvovali řadu dlouhých výměn, řada gemů se tahala přes shody a oba hráli pestrý tenis, ať už šlo o hru od základních čar či aktivní přechody k síti. Rozhodně se tak neopakovala situace z osmifinále US Open, kde zcela dominoval britský tenista.

V prvním setu ztratil Macháč podání už ve druhém gemu a ze ztráty se nedokázal vyhrabat. V sedmém gemu měl sice dva brejkboly, ale Draper si v kritických okamžicích dokázal pomoci servisem a úvodní sadu v devátém gemu posléze dopodával.

V prostřední sadě se Draperovi dál dařilo svědomitě odvracet brejkboly Macháče, který ale nakonec přeci jen udeřil. Stalo se tak v šestém gemu, kdy odskočil do vedení 4:2. Český tenista si posléze podržel dvakrát podání, čímž si vynutil rozhodující sadu.

Macháč věděl, že má soupeře nalomeného a snažil se toho využít. V tenise ale stačí málo, aby se hráč dostal zpět do zápasu a přesně to se stalo Draperovi. V úvodním gemu odvrátil brejkbol, přes tři shody si podržel servis a v tu chvíli začal dvorci dominovat.

Nově získané sebevědomí nakonec přetavil v zisk pěti gemů v řadě a zastavil se až za stavu 5:0, kdy trochu frustrovanému Macháčovi, jemuž dobře rozehraný zápas protekl mezi prsty, povolil udržet jedno podání. Vzápětí čistou hrou duel dopodával.

Macháč, kterého příští týden čeká turnaj Masters v Paříži, po kterém se ještě představí na turnaji ATP v Bělehradu, bude v pondělním vydání světového žebříčku figurovat na 25. místě.