Tři Češi vstoupili do juniorských Turnajů mistrů a mistryň prvními zápasy

- Jan Vojkůvka

Čínské Čcheng-tu hostí tento týden juniorské Turnaje mistrů ITF chlapců a dívek. V základních skupinách startují hned tři české naděje. Mezi chlapci se jedná o Jana Kumstáta a Maxima Mrvu, mezi dívkami pak o úspěch usiluje Laura Samson. Českým talentovaným nadějím ovšem první den turnaje nevyšel podle představ.

Čcheng-tu ve středu čekalo vedle zahájení turnajů nejlepších juniorů a juniorek sezony také poměrně nevyzpytatelné počasí. Déšť, který chvílemi přerušoval zápasy, se nakonec proměnil v naprostý liják, kvůli kterému se zápasy musely dohrávat mimo hlavní kurty v halových podmínkách.

Pro české tenisty se ovšem během úvodních zápasů nejednalo déšť, co nosí štěstí. Všichni tři totiž vstoupili do základních skupin porážkami a budou potřebovat v dalších dvou kolech zabrat, aby se probojovali do vyřazovacích bojů.

Ve skupině A chlapeckého ITF Junior Finals se Jan Kumstát utkal se Španělem Rafaelem Jodarem. Osmý hráč juniorského žebříčku podlehl juniorské čtyřce 6:7, 3:6.

Ve skupině B se představil sedmý hráč žebříčku Maxim Mrva. Ten měl zápas proti Korejci Čang-čun Kimovi rozehraný výborně, když získal úvodní set. Několikrát přerušený souboj s juniorskou sedmnáctkou ale nakonec prohrál 6:4, 3:6, 3:6.

Úspěch nezaznamenala ani mezi dívkami ve skupině B Laura Samson. Bývalá světová jednička a současná pětka se utkala s patnáctiletou Kristinou Penickovou, což je juniorská desítka. Američance s českými kořeny podlehla poměrně hladce 2:6, 0:6.

Juniorské Turnaje mistrů budou pokračovat ve čtvrtek dalšími zápasy.

Výsledky úvodního hracího dne
Turnaj mistrů
Skupina A
Hayden Jones (AUS) – Mees Rottgering (NED) 7:6, 2:6, 6:7
Rafael Jodar (ESP) – JAN KUMSTÁT 7:6, 6:3

Skupina B
Čang-čun Kim (KOR) – MAXIM MRVA 4:6, 6:3, 6:3
Luca Preda (ROU) – Charlie Robertson (GBR) 6:3, 4:6, 6:3

Turnaj mistryň
Skupina A
Emerson Jonesová (AUS) – Jeline Vandrommeová (BEL) 2:6, 6:4, 7:6
Antonia Riverová (CHI) – Wakana Sonobeová (JPN) 4:6, 2:6

Skupina B
Kristina Penicková (USA) – LAURA SAMSON 6:2, 6:0
Tyra Grantová (USA) – Mika Stojsavljevicová (GBR) 4:6, 4:6