Hrozivý začátek, pak převzetí iniciativy. Macháč potvrdil roli favorita

- Jan Vojkůvka

Český tenista Tomáš Macháč vstoupil do turnaje ATP 250 v kazachstánských Almatech hladkým vítězstvím. V úvodním kole si pátý nasazený poradil s domácí divokou kartou Timofejem Skatovem za hodinu a dvacet minut po setech 6:3, 6:4. V osmifinále čeká českou žebříčkovou jedničku další domácí divoká karta Beibit Žukajev.

Tomáš Macháč má v posledních týdnech pořádně napilno. Po postupu do semifinále v Japonském Tokiu a senzačním postupu do semifinále na Masters v Šanghaji, kde si připsal mimo jiné skalp Carlose Alcaraze, se rozhodl vytěžit maximum ze své aktuální formy a místo odpočinku vyrazil z Číny do kazachstánských Almat, kde jej ve středu čekal zápas prvního kola.

Začátek zápasu s domácím členem druhé světové stovky ovšem měl český tenista poměrně hrozivý. V halových podmínkách přišel hned v prvním gemu čistou hrou o servis, načež Skatov potvrdil brejk, když povolil Macháčovi jen jeden fiftýn.

Byť to vypadalo, že na Macháčovi může být znatelná únava z náročného programu i přesunu do Kazachstánu, pouze si potřeboval navyknout na podmínky, které v hale panovaly. Od třetího gemu začal přebírat iniciativu a nakonec si připsal hladký postup do osmifinále.

Ze stavu 0:2 v úvodní sadě Macháč otočil na 5:2 a v devátém gemu pak dopodával. Vstup do druhého setu pak hrozil obdobným scénářem, jaký nastal o pár desítek minut dřív, tentokrát ale český tenista dva brejkboly při svém prvním servisu odvrátil, podání udržel a ve třetím gemu udeřil na returnu.

Výhodu jednoho brejku si pak Macháč pohlídal až do desátého gemu, v němž čistou hrou dopodával. Zajistil si nejen postup do osmifinále, ale také souboj s dalším kazachstánským tenistou. Tentokrát bude jeho soupeřem člen třetí stovky světa Beibit Žukajev, který v úvodní rundě porazil libanonského kvalifikanta Benjamina Hassana.