Menšík v největším čtvrtfinále kariéry nestačil na Djokoviče, Siniaková je v deblovém semifinále

- Redakce

Jakub Menšík absolvoval na tisícovce v čínské Šanghaji největší čtvrtfinále své dosavadní kariéry. Utkal se v něm se svým idolem a čtyřiadvacetinásobným grandslamovým šampionem Novakem Djokovičem ze Srbska, proti kterému neudržel vedení 1:0 na sety. Kateřina Siniaková postoupila na podniku stejné kategorie ve Wu-chanu do semifinále čtyřhry. Spolu s ruskou parťačkou Alexandrovovou porazily slovensko-britskou dvojicí Mihalíková, Nichollsová. Dařilo se rovněž Matěji Vocelovi, jenž po boku Švýcara Paula pronikl ve francouzském Roanne do finále challengeru. Další Češi se během pátku představí na okruhu ITF.

Češi v akci

Menšík proti Djokovičovi neudržel vedení
Jakub Menšík (65.) svedl s Novakem Djokovičem (4.) dramatickou třísetovou bitvu, ve které vedl 1:0 na sety, ale vedení proti superfavorizovanému Srbovi neudržel. Devatenáctiletý český tenista nakonec prohrál za dvě hodiny a 21 minut 7:6(4), 1:6, 4:6.

Utkání se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

Siniaková s Alexandrovovou jsou v semifinále
Přesně po pěti letech spolu startují bok po boku ve čtyřhře Kateřina Siniaková a česky hovořící Ruska Jekatěrina Alexandrovová. V čínském Wu-chanu mají za sebou už tři vítězné zápasy. Naposledy porazily po setech 7:5 a 6:4 Slovenku Terezu Mihalíkovou s Olivií Nichollsovou z Velké Británie a mohou v semifinále teoreticky narazit na nasazené jedničky Kanaďanku Dabrowskou a Novozélanďanku Routliffeovou.

Vocel si ve Francii zahraje o deblový titul
Matěj Vocel postoupil na halovém turnaji ve francouzském Roanne do deblového finále a po čtyřech letošních triumfech na okruhu ITF si zahraje o premiérový titul z challengeru. Se Švýcarem Jakubem Paulem neprohráli sadu ani ve třetím utkání, když si v semifinále vyšlápli triumfem 6:2 a 6:4 na nasazené trojky Inda Balajiho a Kazachstánce Nevověsova. Prvně jmenovaní odvrátili v duelu všech sedm brejkbolů protivníků.

Kolář je v dalším semifinále
Zdeněk Kolář (459.) si v polském Grodzisku Mazowieckém zahraje znovu po týdnu semifinále. Na halové akci ITF s dotací 15 tisíc dolarů, kde je nejvýše nasazeným tenistou, neztratil sadu ani při svém třetím vystoupení. V pátek porazil bývalý 111. singlista žebříčku 6:3 a 6:4 Georgije Kravčenka (758.) z Ukrajiny. Kolář v utkání nečelil ani jednomu brejkbolu.

Gengel nadělil dva kanáry
Naprosto suverénním způsobem zvládl na patnáctitisícovém podniku ITF v Šarm aš-Šajchu své čtvrtfinále třetí nasazený Marek Gengel (424.). Devětadvacetiletý Čech neztratil s domácím Egypťanem Amrem Elsayedem (644.) ani jeden gem a deklasoval turnajovou osmičku za pouhých 43 minut dvakrát 6:0.

ATP/WTA

Rolex Shanghai Masters (muži, CHN, 8 995 555 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
JAKUB MENŠÍK (65.) – Novak Djokovič (SRB, 4.) 7:6(4), 1:6, 4:6

Dongfeng Voyah · Wuhan Open (ženy, CHN, 3 221 715 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále čtyřhry
Alexandrovová, SINIAKOVÁ – Mihalíková (SVK), Nichollsová (GBR) 7:5, 6:4

Challengery/WTA 125

Open de Roanne Auvergne-Rhône-Alpes (muži, FRA, 120 950 EUR, hala – tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Paul (SUI), VOCEL – Balaji (IND), Nedověsov (KAZ) 6:2, 6:4

ITF World Tennis Tour

W75 Edmond (ženy, USA, 60 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
20:30 DARJA VIĎMANOVÁ (482.) – Mary Stoianaová (USA, 478.)

M15 Grodzisk Mazowiecki (muži, POL, 15 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
ZDENĚK KOLÁŘ – Georgij Kravčenko (UKR) 6:3, 6:4

Semifinále čtyřhry
15:15 Agwi (IRL), Mischker (GBR) – JERMÁŘ, Zelenay (SVK)

M15 Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
MAREK GENGEL – Amr Elsayed (EGY) 6:0, 6:0

W15 Heraklion (ženy, GRE, 15 000 USD, antuka)
Semifinále čtyřhry
Ogescuová, Savaová (obě ROU) – SLAVÍKOVÁ, Voraceková (GER) 6:3, 4:6, 10:6