Na žebříček jsem flegmouš, líčí šampionka Sára Bejlek. Brzy ji čeká jihoamerická série

- David Schlegel, Marek Bartošík

Až do začátku října čekala na svůj první letošní titul osmnáctiletá Sára Bejlek. Ta hraje první sezonu bez omezení počtu turnajů, na kterých může startovat. Na druhou stranu ji však provázely po velkou část roku zdravotní problémy. Na antukové akci kategorie ITF W75 v chorvatském Šibeniku už žádné potíže neměla a hrála jako z partesu. „Mám z titulu velkou radost. Cítila jsem se dobře a projevilo se to i na mých výkonech,“ říkala s radostí v hlase.

Gratulujeme k vítězství. Loni jste vyhrála tři tituly, letos jste na první turnajové vítězství musela čekat až do října. Čemu to přičítáte?
Děkuji vám. Letos jsem velkou část sezony nebyla úplně v pořádku. Co mi bylo, je spíš věcí mezi mnou a mým týmem, ale jsem moc ráda, že jsme našli způsob, jak se dát zdravotně dohromady a snad se i v tomto stavu udržet.

Před turnajem v Šibeniku jste na šesti akcích v řadě nepřešla přes druhé kolo. Ve Španělsku jste dokonce nenastoupila do druhého kola. Co se tam přihodilo?
Na Gran Canaria jsme s týmem usoudili, že bych měla hrát jen ve stavu, kdy jsem zdravá, a tak jsem z turnaje po prvním kole odstoupila. Před turnajem v Šibeniku jsem se už cítila dobře a jsem moc ráda, že se to projevilo.

V Šibeniku jste začala svou cestu za výhrou proti čtvrté juniorce světa, Američance Grantové. To nebyl úplně snadný oříšek na rozjezd…
Sama jsem ještě nedávno byla v podobné pozici jako moje soupeřka a moc dobře si to pamatuju. Dokázala jsem se vžít do její situace a předvídat, co asi bude soupeřka hrát. Díky větším zkušenostem jsem ten zápas zvládla.

Jediný set jste ztratila ve druhém kole s Ukrajinkou Oleksandrou Olijnykovovou. Byl to váš nejtěžší mač na turnaji?
V tomhle utkání jsem byla fakt hodně nervózní a necítila jsem se úplně komfortně. Třetí set jsem už zvládla, ale byl to pro mě asi nejsložitější zápas na turnaji.

Ve čtvrtfinále proti Slovince Falknerové jste odvracela ve druhém setu setbol…
S Falknerovou to také nebylo lehké, ale cítila jsem se určitě lépe než v utkání druhého kola. Odvracela jsem sice setbol, ale měla jsem v hlavě, že jsem lepší hráčkou.

Naopak v semifinále i finále jste soupeřkám moc šancí nedala. Oběma jste povolila pouhé dva gemy…
Hra von Deichmannové mi hodně sedí a myslím, že jí trochu dělalo problémy, že jsem levačka. Celý duel jsem hrála výborně a bez problémů jsem to zvládla.

Ve finále jste Lotyšce Darji Semenisté oplácela porážku z loňského turnaje v Dominikánské republice. Vzpomínáte si na ten zápas?
Ano, tehdy jsem hodně vedla a v podstatě jeden míček rozhodl o tom, že se celý zápas otočil. Byla jsem hodně naštvaná a dávala si pozor, aby se to tentokrát neopakovalo. A nakonec to dopadlo výborně.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Sára Bejlek🇨🇿 (@sarabejlek)

Ve světovém pořadí se pohybujete okolo 120. místa, ale čekají vás obhajoby dvou titulů a jednoho čtvrtfinále. Máte v hlavě žebříček a počty bodů, které musíte vybojovat ve zbytku sezony?
Vím, že teď obhajuji hodně bodů, ale mé umístění na žebříčku propočítává a řeší spíš můj tým. Já jsem na tyhle věci spíš flegmouš. Snažím se hrát co nejlépe. Vím, že když budu hrát dobře, přijdou i výsledky.

Loni jste zakončila sezonu velmi podařenou cestou do Jižní Ameriky. Chystáte se tam i tentokrát?
Ano, letím tam okolo 20. října. Po turnajích v Bolívii a Kolumbii je na programu jeden volný týden, kdy se hraje Billie Jean King Cup, a pak ještě následují turnaje v Chile, Argentině a Brazílii. Můj plán je odehrát tam všech pět antukových akcí (kategorie WTA 125, pozn. red.), ale pokud bych se cítila unavená, tak ten pobyt klidně můžeme zkrátit.

Jak vypadá aktuálně váš tým. Došlo v něm k nějakým změnám?
V mém nejužším týmu k žádným změnám nedošlo.

A co se širšího týmu týče?
Jsem moc ráda, že mohu spolupracovat s fyzioterapeuty Michalem Novotným a Benjaminem Ullrichem. A mám také nového agenta, kterým je bývalý španělský tenista Galo Blanco. Spolupracuje s celou řadou špičkových hráčů v čele s Rubljovem nebo Kalininovou. Díky němu se teď chystám na tréninkový pobyt do Barcelony.