Splněný sen s trochu hořkým koncem. Menšík vyzval Djokoviče, s idolem padl ve třech setech

- Jan Vojkůvka

Je jeho vzorem, tenisovým idolem. Po finále juniorky na Australian Open 2022 s ním dokonce mohl trénovat. Teď Jakub Menšík konečně vyzval Novaka Djokoviče v soutěžním utkání a ve čtvrtfinále Masters v Šanghaji s ním svedl urputnou třísetovou bitvu. Zápas měl nakonec trošku hořkou tečku, český mladík totiž po srdnatém výkonu padl 7:6(4), 1:6, 4:6.

Devatenáctiletý Menšík prožil v Šanghaji svůj nejlepší turnaj Masters v kariéře. Vůbec poprvé se probil mezi osmičku nejlepších a slavil skalpy takových hráčů jako Andrej Rubljov a Grigor Dimitrov, tedy dvou členů elitní světové desítky.

V největším čtvrtfinále tenisové kariéry se pak Menšíkovi splnil sen. Konečně se na tenisovém dvorci utkal se svým vzorem Novakem Djokovičem, mnohonásobným tenisovým rekordmanem a čtyřiadvacetinásobným grandslamovým šampionem.

Svou kůži pak pětašedesátý hráč světa rozhodně neprodal lacino. Ba právě naopak, dlouho živil naději, že by mohl dosáhnout na obrovskou senzaci, jako se povedlo ve čtvrtek Tomášovi Macháčovi proti Carlosovi Alcarazovi.

V prvním setu Menšík prohrával po ztrátě servisu v deváté hře 4:5, okamžitým rebrejkem ale skóre dorovnal. Sada nakonec dospěla až do tiebreaku, v němž Djokovič hned čtyřikrát prohrál bod při vlastním podání a Menšík jej porazil 7:4.

Nečekané vedení ovšem český tenista nakonec v úspěch nepřetavil. Ve druhém setu se jeho hra trochu rozpadla, ztratil dvakrát servis a prohrál jednoznačně 1:6. Přestože v rozhodujícím dějství svůj výkon opět výrazně zlepšil, k brejkbolu se už neprokousal. A Djokovič, jemuž se povedlo prorazit Menšíkovi podání v pátém gemu, dovedl obrat do úspěšného konce.

Navzdory vyřazení ve čtvrtfinále se Jakub Menšík může těšit na významné vylepšení žebříčkového maxima. V novém vydání bude figurovat nejhůře na 52. pozici se ztrátou jen 24 bodů na elitní padesátku.

Do konce října by si měl Menšík zahrát ještě na turnajích v rakouské Vídni a francouzské Paříži, kde se bude hrát poslední Masters sezony. Na obou akcích by se měl představit už v kvalifikaci.