Všechno má začátek i konec. Nadal se brzy rozloučí s profesionální kariérou

- Marek Bartošík

Legendární Španěl Rafael Nadal v dojemném video na sociálních sítích oznámil, že letos ukončí svou mimořádně bohatou a úspěšnou kariéru. Stane se tak na listopadovém play-off Davis Cupu v Málaze, kde bude naposledy reprezentovat svou zemi.

„Chci vás informovat, že ukončím profesionální tenisovou kariéru. Hlavně poslední dva roky byly složité. Nemyslím, že bych mohl hrát bez omezení,“ začal svůj vzkaz ve videu osmatřicetiletý Rafael Nadal, jenž se stal profesionálem v roce 2001.

„Je to samozřejmě obtížné rozhodnutí, které mi zabralo nějaký čas. Ale v životě má všechno začátek i konec. A myslím, že je vhodný čas ukončit kariéru, která byla dlouhá a mnohem úspěšnější, než jsem si kdy mohl představit,“ vděčně líčil dvaadvacetinásobný grandslamový šampion.

Nadal nyní vyhlíží závěrečné play-off Davisova poháru, které se uskuteční od 19. do 24. do listopadu ve španělské Málaze. Zkušený matador figuruje v nominaci domácího týmu, kde nechybí ani světová dvojka Carlos Alcaraz.

„Těším se, že mým posledním turnajem bude finálová fáze Davis Cupu, kde budu reprezentovat svou zemi. Cítím se velmi šťastný za všechno, co jsem mohl zažít,“ doplnil pětinásobný daviscupový vítěz Nadal.

Rodák z Manacoru má ve své celkem 92 singlových a 11 deblových trofejí z elitního okruhu. Na grandslamech se radoval z 22 turnajových prvenství, naposledy uspěl na Roland Garros 2022. Na pozici světové jedničky strávil celkem 209 týdnů. Na kontě má i dvě zlaté olympijské medaile: ze dvouhry v Pekingu 2008 a ze čtyřhry v Riu de Janeiru 2016.