Šok v Šanghaji! Macháč udolal hvězdného Španěla a je v semifinále

- Michal Hladký

12 zápasů a konec! Vítězná série hvězdného Carlose Alcaraze (2.) je zastavena, a to nikým jiným než českou jedničkou Tomášem Macháčem (33.). Berounský rodák si čtvrtfinále tisícovky v Šanghaji podmanil za necelé dvě hodiny po setech 7:6(5), 7:5 a zahraje si největší semifinále v kariéře.

První vzájemné měření sil mezi Tomášem Macháčem a Španělem Carlosem Alcarazem se uskutečnilo teprve před měsícem ve Valencii. A skončilo předčasně, když český tenista byl nucen utkání Davisova poháru za stavu 1:1 na sety skrečovat.

Už tehdy ale ukazoval, že se s čtyřnásobným grandslamovým vítězem může měřit. Potvrdil to nyní, když si na Alcaraze vyšlápl ve čtvrtfinále tisícovky v Šanghaji.

Zápas v čínské metropoli nabídl strhující podívanou. Vyrovnanou první sadu musel rozseknout tiebreak, který Macháč od začátku kontroloval a z druhého setbolu ho urval na svou stranu.

Ve druhém dějství třiadvacetiletý Čech brejkl svého soka na 2:1, o chvíli později si ale rodák z El Palmar vzal podání zpátky a srovnal na 3:3. Dlouho to vypadalo, že i tentokrát se diváci dočkají zkrácené hry, avšak za stavu 5:5 Macháč prolomil soupeřův servis a koncovku si už zkušeně pohlídal.

Tomáš Macháč se v zápase snažil rozhodovat výměny. Nastřádal 31 vítězných úderů, zároveň se ale dopustil 42 nevynucených chyb. Skvěle si počínal v klíčových momentech, když se mu povedlo odvrátit sedm z osmi brejkbolů.

Berounský tenista se stal teprve druhým Čechem, jemuž se podařilo zapsat cenný skalp v podobě vítězství nad Carlosem Alcarazem. Pozitivní bilanci s ním drží pouze Lukáš Rosol, který Španěla udolal coby náctiletého mladíka v roce 2019 na challengeru v Alicante.

Macháč se tak může těšit na své největší semifinále v kariéře. V Šanghaji vyzve světovou jedničku Jannika Sinnera, přemožitele Daniila Medveděva. A už teď má jistotu posunu mezi TOP 25 nejlepších singlistů žebříčku ATP.

„Hrál jsem neuvěřitelně. Věděl jsem, že dnes předvedu kvalitní výkon, v současnosti hraju nejlepší tenis v kariéře. Věřil jsem, že budu mít šanci. Nicméně proti tenistům, jako je Carlos, jste daleko od vítězství, i když podáváte za stavu 5:4,“ popisoval Macháč své dojmy na kurtu.

„V Davis Cupu jsem dokázal hrát takový tenis jen jeden set. Tentokrát to byly dva,“ usmíval se s tím, že se nemůže dočkat souboje s Jannikem Sinnerem. „Těším se, moc si to tu užívám. Jsem šťastný, že dokážu hrát s těmi nejlepšími.“

Rolex Shanghai Masters (muži, CHN, 8 995 555 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (33.) – Carlos Alcaraz (ESP, 2.) 7:6(5), 7:5