Do semifinále tisícovky bez ztráty setu. Cítím se strašně, překvapil Američan

- Filip Lefenda

Prestižní tisícovkou v Šanghaji zatím prochází bez prohrané sady, a mohlo by se tak zdát, že se nachází v optimální pohodě. Opak je ale v případě hvězdného Taylora Fritze pravdou. Světová sedmička na tiskové konferenci naznačila, že není spokojena se skladbou turnajového kalendáře. Vyčerpána je údajně fyzicky i psychicky.

Fritz dosud nikdy nepřešel v Šanghaji přes třetí kolo – až letos. Po výhrách dvakrát 7:6 nad Francouzem Terencem Atmanem a 6:3, 6:4 nad Josukem Watanukim z Japonska zametl nečekaně hladce se světovou čtrnáctkou Holgerem Runem. Dánskému přemožiteli Jiřího Lehečky povolil ve středu za 55 minut pouhé tři gemy.

O to překvapivější byla Američanova slova na tiskové konferenci. „Cítím se dost hrozně. Sezona je příliš dlouhá. Vždy jsem si myslel, že když se dostanu na vyšší příčky, budu moci hrát méně turnajů. Jenže teď na velkých akcích pro změnu vyhrávám více zápasů, a tak hraji pravděpodobně více než kdy jindy,“ pravil vítěz osmi singlových titulů z okruhu ATP.

Zároveň přiznal, že se již od Roland Garros potýká s menšími zraněními. Dosud ale neměl prostor je doléčit. „Nebyl zkrátka čas. Pokud není zranění hrozné natolik, aby vás úplně vyřadilo ze hry, chcete pokračovat. Nechcete zbytečně ztrácet měsíce,“ popisoval tenista, který od začátku roku absolvoval už 68 soutěžních střetnutí. Naposledy přehrál v pátečním čtvrtfinále 6:3 a 6:4 rozjetého Belgičana Davida Goffina.

„V této fázi roku už se s nějakou bolístkou potýká snad každý,“ upozornil Fritz, a navázal tak v podstatě na slova, která během zářijového Laver Cupu pronesl čtyřnásobný grandslamový šampion Carlos Alcaraz.

„V určitém směru nás to zabíjí. Spousta dobrých hráčů je kvůli náročnému programu nucena vynechat celou řadu akcí. Někdy se vám na turnaj vůbec nechce. Nebudu lhát – sám už jsem to takto párkrát měl. Občas se vůbec necítím motivovaný,“ netajil tehdy Španěl.

Ještě dále pak zašel ve své kritice Němec Alexander Zverev. „ATP jsou naše názory ukradené, jde jim o peníze a byznys. Máme nejdelší sezonu ze všech sportů. Množství turnajů je zbytečně velké. Nesmíme je bojkotovat, jinak dostaneme pokutu. Musíme s tím něco udělat,“ volá po změnách světová trojka.