Další hvězdné loučení. Konec kariéry oznámil i francouzský veterán

- Michal Hladký

V letech 2005 až 2024 byl členem elitní světové stovky. Necelých 19 roků v exkluzivní společnosti je dobou, kterou se nemůže pyšnit žádný ze současných tenistů. Věk však zastavit nelze a Francouz Richard Gasquet si toho je vědom. V rozhovoru pro deník L'Équipe uvedl, že se na příštím Roland Garros rozloučí se svou bohatou kariérou.

V úvodu letošní sezony Richard Gasquet opustil TOP 100 světového žebříčku. To však neznamená, že by ve svých 38 letech nestačil o poznání mladším konkurentům. Příkladem může být začátek září, kdy si podmanil domácí challenger v Cassis.

Gasquet, jehož precizní jednoruční bekhend se nesmazatelně zaryje do paměti všech tenisových příznivců, se přesto rozhodl pověsit raketu na hřebík. Vybral si pro to příští Roland Garros.

„Lepší místo není. Je neskutečné, že jako Francouz mohu ukončit kariéru na tak velkolepých kurtech. Bývalí tenisté mi říkali, že vybrat poslední turnaj není nic jednoduchého. V tomhle případě to ale samozřejmé je,“ nechal se slyšet Gasquet, jenž by se v budoucnu rád věnoval práci s talentovanou mládeží pro Francouzskou tenisovou federaci.

Grandslamovým maximem rodáka z Béziers je semifinále, na které dosáhl dvakrát ve Wimbledonu (2007, 2015) a jednou na US Open (2013). Nejvýše v žebříčku ATP pak vystoupal na sedmou příčku, a to 9. července 2007.

Gasquet celkově na okruhu získal 16 titulů ve dvouhře, všechny z nich na turnajích kategorie ATP Tour 250. V jeho sbírce trofejí vyčnívají i triumf ze smíšené čtyřhry na French Open 2004 či deblový bronz z londýnské olympiády.