Menšík skolil favorita! Světovou šestku porazil po obratu

- Jan Vojkůvka

Jakub Menšík zvládl i druhý letošní vzájemný souboj s favorizovaným Andrejem Rubljovem. Šestého tenistu světového pořadí porazil ve druhém kole Masters v Šanghaji za dvě a půl hodiny 6:7(7), 6:4 a 6:3.

Menšík se poprvé s Andrejem Rubljovem utkal letos v Dauhá. Ve čtvrtfinále jej tehdy porazil 6:4, 7:6(6) a následně se díky tomu prokousal až do finále, ve kterém ovšem nestačil na Karena Chačanova.

I přes výsledek z Dauhá byl favoritem zápasu druhého kola v Šanghaji Rubljov, čtvrtfinalista turnaje v Pekingu a osmifinalista nedávného US Open. Menšík ale znovu ukázal, že v devatenácti letech zraje vstříc velkému tenisu.

V prvním dějství byl Menšík dvakrát o brejk napřed, v obou případech ale Rubljov zaznamenal okamžitý rebrejk. Český tenista nakonec úvodní sadu prohrál skrze tiebreak, v němž nevyužil setbol.

Ve druhém setu začal Menšík už přebírat definitivně iniciativu. Mladý Čech se dostal do náskoku 5:1 a na druhý pokus sadu dopodával do zdárného konce.

V rozhodujícím setu sice Rubljov začal velmi dobře a dostal se do vedení o brejk, prostějovský rodák však otočil z 0:2 na 4:2. Duel pak ukončil dalším brejkem v deváté hře.

Ve třetím kole vyzve Jakub Menšík třiadvacetiletého Kazachstánce Alexandra Ševčenka, kterého už dvakrát porazil a proti němuž bude papírovým favoritem.