Prohrával 1:6 a 1:3. Macháč v Šanghaji otočil zápas a postoupil do třetího kola

- Jan Vojkůvka

Úspěšný vstup do turnaje Masters v čínské Šanghaji hlásí Tomáš Macháč. Český tenista ve druhém kole prohrával s Alejandrem Davidovichem Fokinou už 1:6 a 1:3, povedlo se mu však skóre otočit a po 126 minutách zvítězil 1:6, 7:6(3), 6:4. Ve třetím kole se utká s vítězem zápasu mezi Casperem Ruudem a Aleksandarem Vukicem.

Macháč otevřel asijskou část sezony v japonském Tokiu, kde prošel až do pondělního semifinále. V něm nestačil na Francouze Uga Humberta, jemuž podlehl ve třech setech, úspěšná pouť turnajem mu však vynesla posun na 33. místo světového žebříčku.

Po vyřazení v Tokiu se český tenista přesunul do čínské Šanghaje, kde měl coby 30. nasazený v úvodním kole volný los. Ve druhém kole, které odehrál v pátek, narazil na Španěla Alejandra Davidoviche Fokinu.

Začátek zápasu Macháčovi příliš nesedl a první set prohrál za pouhých 31 minut 1:6. Vstup neměl zrovna pozitivní ani do druhé sady, ve které prohrával 1:3. Povedlo se mu ale srovnat na 3:3 a posléze se dostat až do tiebreaku, ve kterém španělského soupeře porazil poměrně jednoznačně 7:3.

Macháč následně zvládl i kritické okamžiky na začátku třetího dějství, když ztratil podání ve druhé hře a velmi rychle prohrával 0:3. Skóre ale stejně svižně otočil ziskem pěti her v řadě a v desátém gemu pak za stavu 5:4 zápas dopodával.

Tomáš Macháč, který z minulé sezony obhajuje hodně bodů za úspěchy na challengerech, pokračuje v boji o post české jedničky s Jiřím Lehečkou. Ve třetím kole v Šanghaji mu však hrozí souboj se světovou devítkou Casperem Ruudem, pokud se tomu povede porazit Aleksandara Vukice z Austrálie.