Šok v Šanghaji: Australan vyřadil Ruuda a vyzve Macháče

- Redakce

Velké překvapení se událo ve druhém kole v Šanghaji. Na prestižním Masters se o něj postaral Australan Aleksandar Vukic (91.), který si vyšlápl na favorizovaného Caspera Ruuda (9.). Nasazenou osmičku vyřadil po setech dvakrát 6:4. Premiérově v kariéře porazil hráč TOP 10, podruhé člena TOP 20.

Osmadvacetiletý Vukic do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace, poté svedl náročné první kolo. Proti Francouzovi Corentinu Moutetovi (72.) otáčel těžký zápas, ve kterém zvítězil po sadách 2:6, 6:3, 6:4.

Australanova cesta měla podle předpokladů skončit už ve druhé rundě. Na opačné straně dvorce stál Casper Ruud, bývalý druhý singlista světa. Prognózy ale vzaly za své.

Vukic se s Ruudem skvěle držel, v sedmé hře navíc využil jediný brejkbol v celé sadě. Za stavu 5:4 čistou hrou dopodával set do vítězného konce. Ve druhém dějství uspěl na returnu ve třetím gemu, za stavu 4:3 odvrátil stav 15:40 a tři šance favorita na brejk. Sadu a celý duel ukončil opět bez ztráty jediného fiftýnu při vlastním podání.

Úspěšného kvalifikanta ve třetí rundě čeká Tomáš Macháč. Český tenista otočil zápas s Alejandrem Davidovichem Fokinou (64.), se kterým prohrával už 1:6, 1:3.