ITF mění formáty obou týmových soutěží. BJK Cup se dočká změn ve dvou letech po sobě

- Jan Vojkůvka

Spekulace, že se bude měnit formát Davis Cupu, se potvrdily. Mezinárodní tenisová federace (ITF) ve svém prohlášení zveřejnila detaily pro příští dva ročníky mužské týmové soutěže. Zároveň byla oznámena také změna formátu Billie Jean King Cupu, který bude mít odlišnou podobu v roce 2025 a další změny budou aplikovány také v roce 2026, tedy dva roky po sobě.

Informace o předpokládané změně formátu Davis Cupu přinesl deník The Times už v polovině září. ITF si však s potvrzením těchto spekulací počkala až do tohoto pátku, kdy v tiskové zprávě oznámila, že skutečně dojde ke zrušení zářijových základních skupin, které nahradí 7 KO soubojů v rámci druhého kvalifikačního kola.

Minimálně v příštích dvou letech se bude Davis Cup hrát se dvěma kvalifikačními koly ve standardním formátu doma či venku, čímž odpadá hraní zápasů na neutrální půdě. V prvním kole nastoupí celkem 26 týmů ve 13 zápasech. Vítězové se mohou těšit na zářijové druhé kolo, v němž je doplní vítěz Davis Cupu z předchozího ročníku mužské týmové soutěže.

V sedmi zápasech se rozhodne o účastnících závěrečného play-off na konci sezony. Osmičku účastníků finálového turnaje doplní pořadatelská země. Pokud by náhodou pořadatelská země nefigurovala v první padesátce pořadí národů, či neměla alespoň jednoho hráče v elitní desítce světa, pak toto místo zaujme divoká karta. Počítá se tedy s tím, že nejpozději v roce 2026 se play-off nebude hrát ve Španělsku.

Identický formát bude mít i ročník 2026. Posléze ITF zhodnotí, jestli panuje se zvoleným formátem soutěže spokojenost a bude se rozhodovat o dalších sezonách.

Billie Jean King Cup se změní dva roky po sobě
Trochu divočejší jsou plány s ženskou týmovou soutěží, která bude mít jiný formát v roce 2025 a jiný v roce 2026. Oba jsou přitom zcela odlišné oproti letošnímu formátu, kdy se po kvalifikačním kole bude hrát závěrečné play-off s 12 týmy.

V roce 2025 se nebude hrát klasické kvalifikační kolo. Do kvalifikace v dubnu nastoupí 21 týmů v sedmi skupinách po třech zemích. Hrát se bude vždy na půdě jednoho z členů dané skupiny. Jednat se bude o třídenní mini-turnaje a vítězové jednotlivých skupin doplní v závěrečném listopadovém play-off pořadatelská země.

Platí přitom stejné pravidlo o nutnosti být v první padesátce pořadí národů či mít hráčku v elitní desítce světového žebříčku, jinak pořadatelskou kvótu zaujme zvolená divoká karta.

Podle formátu kvalifikace se bude hrát rovněž baráž o účast v kvalifikaci v roce 2026, tedy v sedmi skupinách po třech týmech.

V roce 2026 se pak vrátí kvalifikace KO systémem. Hrát se bude jedno kvalifikační kolo. Celkem se odehraje sedm zápasů ve formátu doma či venku. Sedm postupujících doplní na finálovém turnaji pořadatelskou zemi, případně zvolenou divokou kartu.

„Dnešní zpráva je dalším pozitivním krokem vpřed jak pro Billie Jean King Cup, tak pro Davis Cup, a jsem nadšený z budoucnosti obou soutěží. Změny formátu mají za cíl navázat na úspěch, který jsme v obou soutěžích zaznamenali v posledních letech, a přispívají k naší dlouhodobé ambici uvést je více do souladu pod hlavičkou Světového poháru v tenise,“ uvedl ke změnám prezident ITF David Haggerty.

„V případě Billie Jean King Cupu je přechod na osmičlenný závěrečný turnaj v souladu s formátem daviscupového Final 8, který se ukázal jako velmi úspěšný. Přesun zářijové fáze Davisova poháru z šestidenních skupinových soutěží na dvoudenní zápasy doma nebo venku ulehčí hráčům jejich rozvrh bezprostředně po US Open a zároveň zachová intenzitu soutěže, kterou všichni milují,“ pokračoval.

„Tento krok nám také umožní představit tenis světové úrovně ve více zemích po celém světě a zvýšit povědomí o něm,“ dodal Haggerty.