Vydřený postup do semifinále! Muchová po takřka třech hodinách skolila světovou dvojku

- Jan Vojkůvka

Karolína Muchová na turnaji WTA v Pekingu vybojovala postup do semifinále! Česká tenistka potřetí v řadě porazila světovou dvojku Arynu Sabalenkovou, znovu pak po velké bitvě, která se protáhla na dvě hodiny a 48 minut. Muchová otočila vývoj třetí sady a porazila favorizovanou ranařku 7:6(5), 2:6, 6:4.

Osmadvacetiletá Muchová umí na Sabalenkovou zahrát! Prokázala to loni, kdy ji porazila ve třísetových soubojích na Roland Garros a v Cincinnati, a potvrdila to i v pátek v Pekingu. Česká tenistka znovu zvládla duel proti favorizované soupeřce strhnout na svou stranu, přestože to s ní ve třetí sadě nevypadalo nejlépe.

Sabalenková, která vyhrála na začátku září US Open a v Pekingu neztratila v předchozích zápasech ani set, nevyužila v prvním setu dva setboly v desátém gemu, v němž si Muchová úspěšně podržela podání a posléze dovedla sadu až do tiebreaku.

V něm se tenistka z Olomouce sama prokousala ke dvěma setbolům a druhým úspěšně úvodní dějství zakončila, když zkrácenou hru vyhrála 7:5. Tento proměněný setbol byl navíc skutečnou lahůdkou pro milovníky pestrého tenisu.

Prostřední sada pak ovšem nabídla zcela odlišný obrázek. Sabalenkové se začalo víc dařit, při podání nenabídla Muchové ani jeden brejkbol a na returnu prorazila servis soupeřky ve třetím a sedmém gemu. Suverénně si tak vynutila rozhodující set, do něhož vstoupila nejlepším možným způsobem.

Muchová ztratila podání hned v prvním gemu a musela dotahovat nepříjemné manko. To se jí povedlo a srovnala na 2:2, jenže hned v páté hře opět přišla o servis. Sabalenková brejk potvrdila a Muchová rázem čelila nebezpečnému skóre 2:4.

Česká tenistka ovšem v tu chvíli prokázala, že zná recept na hru světové dvojky. Nejen, že ztrátu brejku smazala, ale ještě si připsala čtyři gemy v řadě, čímž Sabalenkovou a její příznivce rozesmutnila. Na její úkor totiž vybojovala postup do semifinále čínské tisícovky.

V sobotním semifinále si Karolína Muchová, která si zajistila posun do první čtyřicítky žebříčku, zahraje s vítězkou zápasu mezi Mirrou Andrejevovou a domácí Čchin-wen Čeng.