Překvapivé rozhodnutí. Djokovič nechce být s ostatními, ubytuje se mimo olympijskou vesnici

- Jan Vojkůvka

Olympijské hry jsou globální sportovní událost, která má jedinečnou atmosféru. K tomu dopomáhá i to, že všichni sportovci jsou ubytováni na jednom místě, v tzv. olympijské vesnici. Srbský tenista Novak Djokovič se však rozhodl, že s ostatními sportovci kvůli klidu na soustředění ubytovaný být nechce. Raději si zvolil, že bude se svým týmem bydlet jinde.

Djokovič moc dobře ví, jaká atmosféra v olympijské vesnici panuje. Před třemi lety v Tokiu si nemohl vynachválit svou zkušenost z ubytování s ostatními. „Užíval jsem si každou sekundu svého pobytu mezi více než deseti tisíci sportovci, vyměňovali jsme si znalosti, životní příběhy a věci okolo sportu. Takovou zkušenost jinde nezažijete.“

O to větším překvapením se může zdát prohlášení srbské delegace, která uvedla, že Djokovič do dějiště olympijských her v Paříži přicestuje během pár dní, ale nebude bydlet v olympijské vesnici.

„Už jen to, že jste v té vesnici, vás neuvěřitelně inspiruje a jste hrdí na to, že tam jste. Ale také se budu učit ze svých předchozích olympijských zkušeností a snažit se dodržovat svou rutinu, abych mohl předvést co nejlepší výkon,“ vysvětlil své rozhodnutí sám Djokovič.

Vinit Djokoviče z toho, že chce mít pro boj o vysněné olympijské zlato klid, však nikterak nelze. Stačí si totiž vyslechnout vyjádření veslařky Jovany Aršičové, která při vzpomínkách na poslední olympiádu zmínila, že pro Djokoviče byl pobyt v olympijské vesnici sice krásný, ale zároveň nesmírně vyčerpávající.

„Ten chlap jedl a všichni byli zvědaví, co má na talíři, tomu byste ani nevěřili, kdybyste to neviděli. Také se mi podařilo s ním vyfotit, ale byla jsem trochu skeptická, jestli ho mám vůbec oslovit, když ho všichni otravovali,“ vzpomínala.

„Každému vyhovět stojí hodně energie. A pak musíte jít na kurt a snažit se soustředit na tenis a další věci. Každý si s vámi přitom chce povídat a prohodit pár vět. I já jsem měla nějaká taková setkání, a to nejsem tak velká hvězda jako Djokovič. Dokážu si představit, jak moc mu to ubíralo energii,“ dodala.

Olympijský tenisový turnaj odstartuje už v sobotu. Novak Djokovič je jedním z aspirantů na zisk cenného kovu. Kvůli splnění snu o olympijském zlatu se také rozhodl, že bude hrát pouze ve dvouhře.