Sinner neztratil v semifinále US Open ani set, Fritz zvládl pětisetový duel

- Redakce

Páteční program na grandslamovém US Open patřil semifinálovým zápasům. Italská světová jednička Jannik Sinner splnil roli favorita proti Britovi Jacku Draperovi a zvítězil poměrem 3:0 na sety. Druhé finálové místo vybojoval domácí tenista Taylor Fritz, který v pěti setech udolal svého krajana Francese Tiafoa. Ljudmyla Kičenoková a Lotyška Jelena Ostapenková získaly titul v ženské čtyřhře. Tři čeští junioři (Maxim Mrva, Denis Peták a Julie Paštiková) postoupili v New Yorku do finále čtyřhry.

Sinner je poprvé ve finále US Open
Italský tenista Jannik Sinner potvrzuje na US Open pozici největšího favorita na titul. První hráč žebříčku porazil podle očekávání v semifinále Brita Jacka Drapera (25.) po třech hodinách hry 7:5, 7:6(3) a 6:2.

K postupu si pomohl celkem 43 vítěznými údery včetně 11 es. Podání ztratil pouze jednou, a to za stavu 4:3 v první sadě.

Šampion letošního Australian Open si ve svém druhém grandslamovém finále zahraje s vítězem amerického derby Taylorem Fritzem (12.).

Fritz v derby zdolal Tiafoea
Jannika Sinnera ve finále US Open doplnil dvanáctý hráč světa Taylor Fritz. Domácí naděje zvládla dramatickou pětisetovou bitvu se svým krajanem Francesem Tiafoem, kterého Fritz porazil po třech hodinách a 21 minutách 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1.

V rozhodujícím setu Tiafoeovi zcela odešel servis a hned třikrát o něj přišel, svůj jediný gem získal na returnu za stavu 0:4.

Pro Fritze se jedná o jeho první postup do grandslamového finále v kariéře.

Tři junioři postoupili do finále deblu
Hned dva čeští junioři a jedna juniorka si zahrají na US Open o titul ze čtyřhry. Julie Paštiková a její německá parťačka Julia Stuseková otočily semifinále proti Nizozemce Joy De Zeeuwové a Britce Hannah Klugmanové (1:6, 6:0, 10:5). Ve finále na ně čekají Maročanka Malak El Allamiová a Norka Emily Sartzová-Lundeová.

Ve finále chlapecké čtyřhry se Maxim Mrva a Japonec Rei Sakamoto utkají s Denisem Petákem a Švýcarem Flynnem Thomasem.

Kičenoková a Ostapenková triumfovaly ve čtyřhře
Šampionkami ženské čtyřhry na US Open se staly Ukrajinka Ljudmyla Kičenoková a Lotyška Jelena Ostapenková. V pátečním finále porazily francouzsko-čínskou dvojici Kristina Mladenovicová, Šuaj Čang po setech 6:4 a 6:3, za celý turnaj tak neztratily ani jeden set.

Kičenoková i Ostapenková se v této párové disciplíně shodně dočkaly premiérového grandslamového titulu. Ukrajinka má kromě toho ve sbírce vavřín ze smíšené čtyřhry na Wimbledonu 2023, Lotyška ovládla singlový turnaj na Roland Garros 2017.

Vybrané zápasy 12. hracího dne US Open

Semifinále dvouhry mužů
Jannik Sinner (ITA, 1.) – Jack Draper (GBR, 25.) 7:5, 7:6(3), 6:2
Taylor Fritz (USA, 12.) – Frances Tiafoe (USA, 20.) 4:6, 7:5, 4:6, 6:4, 6:1

Finále čtyřhry žen
L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) – Mladenovicová (FRA), Čang (CHN) 6:4, 6:3

Semifinále čtyřhry juniorů
Faurel (FRA), Preda (ROU) – PETÁK, Thomas (SUI) 3:6, 5:7
MRVA, Sakamoto (JPN) – Bernet (SUI), Budkov Kjaer (NOR) 7:5, 6:3

Semifinále čtyřhry juniorek
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) – De Zeeuwová (NED), Klugmanová (GBR) 1:6, 6:0, 10:5
KREJČOVÁ, TICHÁČKOVÁ – El Allamiová (MAR), Sartzová-Lundeová (NOR) 3:6, 4:6