Češi ve Valencii poprvé trénovali. Povrch se bude zrychlovat, těší Menšíka

- Jan Vojkůvka

Čeští tenisté se po roce vrátili na místo, kde v minulé sezoně předvedli senzační pouť skrz základní skupinu Davisova poháru. Ve španělské Valencii už si část skvadry kapitána Jaroslava Navrátila vyzkoušela i herní podmínky a minimálně podle Jakuba Menšíka by měl herní kurt českému družstvu během ostrých zápasů vyhovovat.

Ve španělské Valencii loni Češi vyhráli základní skupinu, když dokázali všechny své soupeře porazit 3:0, a postoupili do listopadové vyřazovací fáze. Letos by na tento úspěch samozřejmě chtěli navázat, byť samotná skupina je o poznání náročnější. Na svěřence kapitána Navrátila totiž čekají domácí Španělé, Francouzi a Australani.

„Všechno jsme loni zvládli, vyhráli jsme vše 3:0. Ale letos to může být úplně jiné. Musíme se soustředit sami na sebe. Jsem rád, že kluci fungují a trénují, co mají. V sobotu a v neděli budeme hodně trénovat a až v pondělí si zahrajeme sparingy,“ nastínil nejbližší plán Navrátil.

Část jeho výběru, konkrétně Jakub Menšík, Jiří Lehečka a Adam Pavlásek, si už hrací podmínky na centrálním kurtu vyzkoušela. „Kuba Menšík trénoval první od tří hodin a říkal, že mu to sedí. Že je to prakticky stejné,“ potěšilo Navrátila zjištění, že podmínky se oproti loňskému turnaji nezměnily.

To kvituje také čerstvě devatenáctiletý Menšík. „Nemyslím, že je v tom nějaký rozdíl. Povrch je udělaný úplně stejně. Rychlostně to koresponduje s minulým rokem,“ poznamenal. „Samozřejmě je to nový nátěr, takže předpoklad je, že kurt bude do zápasu ještě rychlejší. Stejně jako to bylo minulý rok.“

Čeští tenisté jsou výborní univerzálové, kteří tolik povrchy neřeší. Přesto v rychlejším halovém povrchu vidí Menšík především výhody. „Tenhle rychlý povrch nám všem svědčí. Myslím si, že čím rychlejší to tady bude, tím lepší to bude pro nás,“ upozornil. 

Český tým otevře turnaj středečním zápasem proti domácímu Španělsku, které se bude opírat zejména o hvězdného Carlose Alcaraze. O den později bude následovat duel s Austrálií, se kterou Češi loni prohráli čtvrtfinále, a české vystoupení uzavře sobotní klání s Francií. Ta se rozhodla k menší změně v nominaci a ve Valencii nebude hrát Adrian Mannarino, jenž bude nahrazen Arthurem Rinderknechem.


Galerie