O účasti na US Open jsem snil, říká finalista Peták. Parťáka našel den před turnajem!

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Na poslední možnou chvíli se osmnáctiletý Denis Peták dočkal své premiérové účasti v grandslamové čtyřhře. A hned je z toho postup do finále US Open! Český teenager se přitom se svým švýcarským parťákem Flynnem Thomasem domluvil pouhý den před začátkem turnaje! Zjistil totiž, že by se s původním spoluhráčem do soutěže nedostali.

V singlové části US Open se českým juniorům a juniorkám příliš nevedlo, vše si ale vynahrazují v párové disciplíně. Do finále čtyřhry pronikl kromě Julie Paštikové a Maxima Mrvy také Denis Peták, který pro americký grandslam spojil síly se Švýcarem Flynnem Thomasem.

„Je to neskutečné, cítím se teď fakt dobře. Před semifinále jsem byl nervózní. Ale tím, jak jsme si s mým parťákem sedli a pořád se smějeme, z nás obou nervozita rychle spadla,“ líčil v rozhovoru pro Tenisový svět Peták.

Člen pražské Sparty si po semifinálové výhře nad francouzsko-rumunským párem Thomas Faurel, Luca Preda (6:3, 7:5) souhru se Švýcarem pochvaloval. „Dobře se doplňujeme. Flynn hraje výborně odzadu, vůbec nekazí. Já jsem naopak dobrý na síti. Skvěle returnujeme i podáváme. Doufám, že tomu tak bude i v sobotu ve finále,“ přeje si český mladík.

Nechybělo přitom mnoho a v deblové soutěži by i tentokrát scházel. „Původně jsem měl hrát s jiným parťákem, který bohužel vypadl v prvním kole kvalifikace. Zeptal jsem se supervizorky turnaje, jestli máme šanci se dostat do čtyřhry. Ona řekla, že ne. Proto jsme ty páry prohodili. S Flynnem jsme se domluvili přímo tady na místě den před turnajem,“ popsal nevšední situaci.

Pro Petáka je US Open nejoblíbenějším grandslamem. A proč? Před šesti lety sem totiž zavítal jako fanoušek během dovolené s rodinou.

„Byl to první grandslam, na který jsem se podíval. Tehdy jsem snil o tom, že si tady jednou zahraju. Viděl jsem v podstatě všechny nejlepší tenisty: Federera, Murrayho, Nadala… Je to pro mě inspirace. Jsem rád, že tu budu hrát finále,“ poznamenal Peták, který nejvíce uznává Novaka Djokoviče.

„Je obdivuhodné, co v našem sportu dokázal. Velmi k němu vzhlížím, hlavně k jeho mentální stránce. Je moc silný, dokáže zvládnout každý důležitý balón,“ dodal český finalista.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry juniorů
Faurel (FRA), Preda (ROU) – PETÁK, Thomas (SUI) 3:6, 5:7