Semifinále jej zhuntovalo. Draper se v souboji se Sinnerem na kurtu dokonce pozvracel

- Jan Vojkůvka

Takový konec své úchvatné pouti na US Open si Jack Draper rozhodně nepředstavoval. Ač se světovou jedničkou Jannikem Sinnerem bojoval, co mu síly stačily, a zápas protáhl na více než tři hodiny, i tak prohrál ve třech setech (5:7, 6:7, 2:6). Aby toho nebylo málo, tak ještě zcela vyčerpaný trpěl žaludečními problémy, kvůli kterým se přímo na dvorci pozvracel.

Dvaadvacetiletý Draper může být z turnaje v New Yorku nadšený. Poprvé v kariéře se probojoval na grandslamu do semifinále a potvrdil si, že jeho tvrdá práce přináší kýžené ovoce. Samotné semifinále s Jannikem Sinnerem však tuto pohádku změnilo tak trošku v horor.

Fyzicky náročný zápas byl v prvních dvou setech velmi vyrovnaný a Draper rozhodně neprodal kůži lacino. V tvrdých podmínkách se mu však postupem času začalo dělat špatně, zvedal se mu žaludek a několikrát se pozvracel. Nejhoršími chvílemi si procházel v osmém gemu druhého setu, kdy se chystal na return a zkrátka to z něj „vyletělo“.

Kvůli potížím s nevolnostmi si nevěděl rady a nakonec dokonce požádal o plechovku Coca-coly, což občas na tyto stavy zabírá. Už ale bylo pozdě, aby mu to pomohlo najít nějaké zbytky energie. Sinner, byť se rovněž v dusném počasí fyzicky dost trápil a měl velké bolesti v levé ruce, si postup do finále US Open pohlídal.

Draper se po utkání ke svým zdravotním obtížím vrátil a přiznal, že jak zápas postupoval, cítil se stále hůř. „Člověk se cítí stále hůř, protože do sebe nemůže nic dostat. Když hrajete dlouhé zápasy, tak je přitom důležité, abyste pili a jedli a dodávali tělu zásoby, které potřebuje, aby pokračovalo,“ mrzelo Drapera, kterého žaludeční obtíže dost možná připravily o šanci, jak zápas pořádně zdramatizovat a třeba i soupeře zaskočit.

„Když je vám špatně, tak jíst ani pít nemůžete, protože to jde zase přímo ven. Nemůžete se pořádně pohybovat po kurtu, cítíte větší závrať a je vám víc špatně, což je vůbec ten nejhorší pocit,“ vyprávěl.

Draper také připustil, že svou roli mohla hrát i jeho úzkost, která jej čas od času trápí. „Určitě jsem člověk, který je, myslím, dost úzkostlivý. Dnes navíc bylo extrémní vlhko, byl to velmi fyzicky náročný zápas. Když se to všechno sečte dohromady, občas se mi na kurtu udělá trochu nevolno, a když jde do tuhého, je mi trochu špatně. Před zápasem jsem žádné problémy neměl, ale prostě se to nahromadilo,“ dodal.

Zatímco pro Drapera US Open skončilo v semifinále, Jannik Sinner si v neděli zahraje o titul s domácím Taylorem Fritzem.