Sabalenková poprvé ovládla US Open. Mrva je juniorským šampionem ve čtyřhře

- Redakce

Předposlední hrací den US Open nabídl šest finálových zápasů. Hlavním tahákem bylo finále ženské dvouhry, ve kterém Aryna Sabalenková porazila Jessicu Pegulaovou dvakrát 7:5. Běloruská hvězda si tak připsala svůj třetí grandslamový titul (a první mimo Australian Open). Deblovými šampiony se stali Australani Max Purcell a Jordan Thompson. Maxim Mrva s Japoncem Reiem Sakamotem získali titul v juniorské čtyřhře.

Sabalenková triumfovala na US Open
Vítězkou letošního ročníku US Open se v New Yorku stala Aryna Sabalenková (2.). Stejně jako před třemi týdny na tisícovce v Cincinnati porazila ve finále domácí Jessicu Pegulaovou (6.), a to za necelé dvě hodiny poměrem dvakrát 7:5.

Pegulaová šla v prvním setu po brejku do vedení 2:1, jenže ho nepotvrdila a zakrátko prohrávala 2:5. Následující minuty patřily opět Američance, která vyrovnala na 5:5 a měla na příjmu brejkbol. Sabalenková ho odvrátila a následně sama dějství skrze pátý využitý setbol na příjmu ukončila.

Ve druhé sadě měla Sabalenková brejkbol na 4:0. Pegulaová otočila na 5:3 a zdálo se, že finále má namířeno do rozhodujícího dějství. Rodačka z Minsku nicméně zvládla v pravý moment znovu zkoncentrovat síly a ziskem čtyř gemů v řadě vybojovala třetí grandslamový titul.

Mrva slaví premiérový grandslamový titul
Sedmnáctiletý Maxim Mrva a jeho japonský parťák Rei Sakamoto potvrdili na US Open roli nasazených jedniček! Ve finále proti dalšímu českému tenistovi Denisovi Petákovi a Švýcarovi Flynnovi Thomasovi dokázali zvítězit za 77 minut 7:5, 7:6(1) a stali se juniorskými grandslamovými šampiony.

První set se rozhodoval až v samotné koncovce. Mrva se Sakamotem totiž neudrželi vedení 5:2 a nechali soupeře srovnat na 5:5. Ve dvanáctém gemu však zvládli na returnu proměnit hned svůj první setbol.

Ve druhém setu to s Petákem a Thomasem vypadalo velmi dobře, když se jim povedlo otočit skóre z 2:4 na 5:4 a mohli jít podávat na zisk sady. V tu chvíli ale Mrva se Sakamotem zabrali, povedlo se jim na returnu vyrovnat na 5:5 a nakonec dovedli druhý set do tiebreaku, v němž dominovali a zvítězili 7:1.

Pro Maxima Mrvu, jenž je juniorskou světovou šestkou, se jedná o premiérový juniorský grandslamový titul. O rok starší Sakamoto letos vyhrál dokonce dvouhru na Australian Open, raduje se tedy z druhé trofeje.

Paštiková trofej na US Open nezískala
Julie Paštiková a Němka Julia Stuseková se z grandslamové trofeje v juniorské čtyřhře radovat nemohou. Ve vyrovnaném finálovém souboji proti Maročance Malak El Allamiové a Norce Emily Sartz-Lundeové prohrály za 79 minut 2:6, 6:4, 6:10.

Po hladce prohraném prvním setu, v němž česko-německý pár přišel dvakrát o podání, se Paštikové se Stusekovou povedlo druhé dějství strhnout na svou stranu brejkem ze třetího gemu. Rozhodnout tak musel supertiebreak, ve kterém se El Allamiové a Sartz-Lundeové povedlo od stavu 5:5 získat čtyři body v řadě. První mečbol sice neproměnily, druhý však při vlastním podání už ano.

Purcell s Thompsonem vyhráli US Open
Australská dvojice Max Purcell a Jordan Thompson slaví titul ze čtyřhry na US Open! Sedmí nasazení si ve finále poradili za hodinu a 36 minut s Němci Kevinem Krawietzem a Timem Puetzem, které porazili 6:4, 7:6(4).

Přestože ve druhém setu nedokázali využít vedení 5:3, tak souboj zdramatizovat nedovolili a v rozhodujícím tiebreaku vyhráli 7:4.

Zatímco třicetiletý Thompson vybojoval svůj první grandslamový titul v kariéře, o čtyři roky mladší Purcell se raduje ve čtyřhře z druhé trofeje.

Program 13. hracího dne US Open

Finále dvouhry žen
Jessica Pegulaová (USA, 6.) – Aryna Sabalenková (2.) 5:7, 5:7

Finále čtyřhry mužů
Purcell, Thompson (oba AUS) – Krawietz, Puetz (oba GER) 6:4, 7:6(4)

Finále dvouhry juniorů
Nicolai Budkov Kjaer (NOR) – Rafael Jodar (ESP) 6:2, 2:6, 6:7(1)

Finále dvouhry juniorek
Mika Stojsavljevicová (GBR) – Wakana Sonobeová (JPN) 6:4, 6:4

Finále čtyřhry juniorů
MRVA, Sakamoto (JPN) – PETÁK, Thomas (SUI) 7:5, 7:6(1)

Finále čtyřhry juniorek
El Allamiová (MAR), Sartz-Lundeová (NOR) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 6:2, 4:6, 10:6