Měla se vdávat. Místo toho si Kičenoková splnila sen o grandslamovém titulu

- Jan Vojkůvka

Šampionkami ženské čtyřhry na letošním US Open se tak trochu nečekaně staly Jelena Ostapenková a Ljudmyla Kičenoková. Zejména pro druhou jmenovanou se jednalo doslova o šok. Sama s nějakým výraznějším úspěchem totiž nepočítala a měla zcela jiné plány. Tento týden se měla vdávat, místo toho však dosáhla na životní úspěch.

Dvaatřicetileté Kičenokové se na US Open nikdy moc nedařilo. Pouze v roce 2019 prošla v ženské čtyřhře do čtvrtfinále, jinak bylo jejím maximem osmifinále. Možná i proto se rozhodla, že si na tento týden naplánuje svatbu a provdá se za Stase Chmarskyho, což je mimochodem trenér její deblové parťačky Jeleny Ostapenkové.

Jenže Kičenoková s Ostapenkovou na US Open zářily, během šesti zápasů neztratily ani set a v pátek vyhrály finále nad Kristinou Mladenovicovou a Šuaj Čang po setech 6:4, 6:3. Pro Kičenokovou se jednalo o splněný sen o zisku grandslamového titulu ve své hlavní disciplíně, tedy ženské čtyřhře. Byť totiž má na kontě jeden triumf z mixu, klasická ženská čtyřhra je přeci jen o poznání vyšší a důležitější úroveň.

„Myslím, že jsme opravdu skvělý tým a že to byly skvělé dva týdny,“ řekla po vítězném finále Ostapenková. „Nic jsme nečekaly a prostě jsme hrály každý zápas lépe a lépe a nakonec jsme neztratily ani set,“ radovala se.

Právě zmínka o tom, že od turnaje nic neočekávaly, je přitom velmi důležitá. Kičenoková totiž měla, pod dojmem, že na US Open nějakého většího úspěchu nedosáhne, na tuto středu naplánovanou svatbu, kterou musela kvůli semifinálovému utkání odvolat, což se smíchem přiznala během rozhovoru přímo na kurtu.

„Měli jsme domluvenou svatbu na tuto středu, ale hrála jsem semifinále,“ řekla Kičenoková se smíchem během slavnostního předávání trofejí.

„Když jsme přijeli do New Yorku, můj přítel Stas se podíval, kde to můžeme udělat, protože jsme se zasnoubili asi před více než rokem,“ vysvětlovala posléze Kičenoková. „Našel tady místo a zamluvil termín na středu. Ale já jsem měla ve středu hrát semifinále,“ poznamenala ukrajinská tenistka.

„Tak jsem si řekla, že třeba příště,“ smála se Kičenoková, která s nadsázkou řekla, že měla zkrátka důležitější věci na práci.

Tyto důležitější věci jí nakonec vynesly největší úspěch kariéry a jistotu kariérního maxima ve světovém žebříčku, v němž se vyhoupne na páté místo. Její parťačka Ostapenková, která už měla na kontě z roku 2017 titul ze dvouhry na Roland Garros, bude světovou deblovou šestkou.