Wimbledon: Krejčíková opět zvládla náročný zápas! Další Češi v singlu neuspěli

- Redakce

Čtvrteční program druhého kola mužů a žen v All England Clubu nabídl vystoupení celkem pěti českých singlistů. Barbora Krejčíková dokázala vybojovat postup do třetího kola, když Američanku Volynetsovou udolala ve dvou tiebreacích. Tomáš Macháč nenavázal na svůj obrat proti Davidovi Goffinovi a nestačil na Rusa Romana Safjullina. Marie Bouzková ve dvou setech prohrála s Annou Kalinskou, finalistkou nedávného travnatého podniku v Berlíně. Brenda Fruhvirtová podlehla přemožitelce Karolíny Muchové Paule Badosaové. Kateřina Siniaková nepotvrdila dobrou formu posledních týdnů a padla s Julií Putincevovou.

Krejčíková vybojovala postup do třetího kola
Barbora Krejčíková (32.), která včera v All England Clubu ustála dramatickou třísetovou bitvu s Veronikou Kuděrmetovovou, zvládla i další náročný zápas. V rámci druhého kola si zahrála s Američankou Katie Volynetsovou (69.) a zvítězila po 124 minutách 7:6(6), 7:6(5).

Česká tenistka prohrávala v prvním setu 2:4 a ve druhé sadě dokonce 3:5, přičemž čelila v devátém gemu setbolu. V obou případech se ale zvládla z problémů dostat a opět prokázala velkou bojovnost.

Ve třetím kole si zahraje s přemožitelkou Markéty Vondroušové z úvodní rundy Jessicou Bouzasovou (83.) ze Španělska.

„Byla to náročná šichta. I kvůli tomu, že jsem včera hrála dlouho a dneska v 11 jsem šla znovu na kurt. Mám velkou radost z toho, že se mi takto podařily dva zápasy. Těším se, že můžu hrát další kolo,“ sdělila Krejčíková.

Siniaková wimbledonské maximum nevyrovná
Kateřina Siniaková, která se během travnaté části sezony pyšnila výbornou formou, své wimbledonské maximum nevyrovná. Ve druhém kole grandslamového turnaje byla nad její síly vítězka generálky v Birminghamu Julia Putincevová, se kterou prohrála 0:6, 6:4, 2:6.

Po skutečně nepovedeném vstupu do zápasu, kdy v prvním setu uhrála Siniaková jen tři fiftýny, se česká tenistka herně zvedla a začala výborně podávat. Ve druhém setu nečelila ani jednomu brejkbolu a v devátém gemu dosáhla na svůj první brejk.

V rozhodující sadě ale na tento výkon navázat nedokázala. Velmi rychle prohrávala 0:3 a ztrátu podání už nedohnala. V osmém gemu pak Putincevová zápas ukončila na returnu.

„Nevím, co se stalo. Nespala jsem dobře, asi prostě špatný den. Jsem ráda, že jsem se nevzdala a potrápila ji. Soupeřka si držela svou rovinu. Její chování ne vždycky ovlivňuje hru, ona taková je. A kdyby mi ve třetím setu neutekla, mohl se zápas vyvíjet úplně jinak,“ litovala Siniaková.

B. Fruhvirtová na další favoritku nestačila
Brenda Fruhvirtová se na Wimbledonu o skalp další favoritky nepostarala. Ve druhém kole sedmnáctiletá Češka, která si v úterý vyšlápla na Mirru Andrejevovou, podlehla za 80 minut 4:6 a 2:6 bývalé světové dvojce Paule Badosaové ze Španělska.

Fruhvirtové nefungoval ideálně servis, uhrála po něm jen 42 procent míčů a odvrátila jediný brejkbol ze sedmi. Do zápasu přitom vstoupila výborně a hned v prvním gemu prorazila soupeřce podání. Od té chvíle ale začala ztrácet a ve zbytku zápasu už pouze doháněla manko.

„Mám z toho dobrý dojem. Byl to určitě dobrý zápas, předčil mé očekávání, protože jsem se necítila dobře. Jsem ráda, že jsem utkání vůbec odehrála a nějak to vypadalo,“ uvedla česká teenagerka.

Macháč na středeční comeback nenavázal
Tomáš Macháč (39.) nestačil ve druhém kole wimbledonské dvouhry na Romana Safjullina (44.), se kterým prohrál za dvě hodiny a 34 minut po setech 2:6, 4:6, 7:5 a 3:6.

Úvodní sada vyzněla zcela jednoznačně ve prospěch ruského tenisty, jenž soupeři nabídl jen jeden brejkbol. Ten navíc odvrátil, přičemž Macháč si podržel servis jen dvakrát. Vstup do druhého dějství vyšel lépe berounskému rodákovi, který ve třetí hře nabyl výhody brejku. O tu přišel v osmém gemu, načež ve zbytku setu uhrál pouze jeden fiftýn.

Ve třetím setu Macháč vykřesal naději, když se mu povedlo odvrátit za stavu 4:5 dva mečboly a snížit na rozdíl jednoho setu. Další komplikace už Safjullin nepřipustil, čtvrtou sadu si bez větších problémů podmanil. V utkání rodáka z Podolsku podržel první servis, přes který ovládl 61 ze 77 výměn.

„Nehrál jsem svůj nejlepší tenis. Snažil jsem se z toho nějak dostat, což se mi povedlo. Ve čtvrtém setu jsem se z toho mohl znovu dostat, ale koncovku jsem nezahrál dobře. Soupeř byl kvalitní, loni tady hrál čtvrtfinále. Výborně servíroval. Na trávě je dobrý, neprohrál jsem s žádným ořezávátkem,“ řekl Macháč, který ve dvou zápasech na turnaji ztratil celkem 17krát podání.

„To je hodně, nemělo by se mi to stávat. Na druhou stranu jsem dobře returnoval, což se taky počítá. Myslím, že pár gemů na podání jsem prohrál, když jsem vedl 40:15 nebo dokonce 40:0. Musím to nějak zanalyzovat. Tráva je náročná, hraje se maximálně tři nebo čtyři týdny v roce. Není tolik času si na ni zvyknout,“ dodal žebříčkově druhý nejlepší český tenista.

Bouzková loňské osmifinále nezopakuje
Marie Bouzková (40.) se s wimbledonskou dvouhrou rozloučila ve druhém kole. Pražská rodačka v něm podlehla Anně Kalinské (18.), a to za hodinu a 23 minut po setech 4:6, 1:6.

Českou tenistku může mrzet obzvlášť první sada, ve které za stavu 2:2 prolomila podání soupeřky. Nicméně brejk nepotvrdila, načež o servis přišla ještě v desáté hře. Druhé dějství už měla hráčka z Moskvy pod kontrolou, odvrátila všechny tři brejkboly a dokráčela si pro postup do třetí rundy.

Macháč uspěl v deblovém derby
Tomáš Macháč a Č'-čen Čang vstoupili vítězně do čtyřhry na Wimbledonu. Česko-čínské duo porazilo v úvodním kole loňské čtvrtfinalisty Adama Pavláska a Uruguayce Ariela Behara ve svižném utkání 2:6, 6:3 a 6:4. Macháč a Čang se oklepali z nevydařeného prvního setu a ve druhé i třetí sadě uspěli shodně díky jednomu brejku. Zajímavostí je, že se Pavlásek a Macháč spolu představí ve čtyřhře na pařížské olympiádě.

„Měli jsme šance, protože oni nezačali v nejlepším rozpoložení. Ale čím déle se hrálo, tím víc se zvedali. Zvlášť na trávě nejvíc rozhoduje servis a return. A v tom, jak jsou oni oba top singlisti, měli jasně navrch,“ nechal se slyšet Pavlásek.

Český souboj pro Siniakovou
Kateřina Siniaková po boku Američanky Taylor Townsendové přehrála španělsko-český pár Rebeka Masárová, Linda Nosková. Hodinu a 19 minut trvající souboj úvodního kola Wimbledonu si nasazené čtyřky podmanily výsledkem 6:3, 7:6(5). Zajímavostí je, že Siniaková s Townsendovou v zápase získaly po prvním servise 81 % výměn.

Kolodziejová se Siskovou prolétly do druhého kola
Za necelou hodinu hry prolétly české deblistky Miriam Kolodziejová a Anna Sisková do druhého kola Wimbledonu. Na úvod soutěže si poradily s americko-belgickou dvojicí Davisová, Zimmermannová po setech 6:2, 6:0. Češkám se obzvlášť dařilo na příjmu, Američanka s Belgičankou si servis podržely pouze jednou.

Tsitsipas ani tentokrát ve Wimbledonu neuspěl
Jako kdyby byla pro Stefanose Tsitsipase (11.) druhá polovina grandslamového kalendáře zakletá. Na Australian Open i Roland Garros si už řecký tenista zahrál finále, jenže v pavouku Wimbledonu i US Open nikdy nedokráčel dále než do osmifinále. A v All England Clubu neuspěl ani tentokrát, když ve druhé rundě podlehl Finovi Emilu Ruusuvuorimu (87.) za necelé tři hodiny po setech 6:7(6), 6:7(10), 6:3 a 3:6.

Pegulaová překvapivě končí
Jessica Pegulaová (5.) na Wimbledonu neobhájí loňskou čtvrtfinálovou účast. Američanka ve druhém kole podlehla Sin-ju Wang (42.), a to za dvě hodiny a deset minut po setech 4:6, 7:6(7) a 1:6.

Číňanka mohla utkání uzavřít už ve druhém dějství, jenže za stavu 7-6 v tiebreaku nevyužila mečbol. Mrzet ji to nemuselo, Pegulaová se totiž v rozhodující sadě nezmohla na žádný odpor. Pro Sin-ju Wang se navíc jedná o premiérové vítězství nad tenistkou z top 10 v kariéře.

Vybrané zápasy 4. hracího dne Wimbledonu

2. kolo dvouhry mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (39.) – Roman Safjullin (44.) 2:6, 4:6, 7:5, 3:6
Hubert Hurkacz (POL, 7.) – Arthur Fils (FRA, 34.) 6:7(2), 4:6, 6:2, 6:6 skreč Hurkacz 
Jaume Munar (ESP, 63.) – Alex De Minaur (AUS, 9.) 2:6, 2:6, 5:7
Grigor Dimitrov (BUL, 10.) – Ťün-čcheng Šang (CHN, 91.) 5:7, 6:7(4), 6:4, 6:2, 6:4
Lloyd Harris (RSA, 118.) – Ben Shelton (USA, 14.) 6:4, 6:7(5), 7:6(5), 3:6, 6:7(7)
Jacob Fearnley (GBR, 277.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 3:6, 4:6, 7:5, 5:7
Jack Draper (GBR, 28.) – Cameron Norrie (GBR, 42.) 6:7(3), 4:6, 6:7(6)
Holger Rune (DEN, 15.) – Thiago Seyboth Wild (BRA, 74.) 3:6, 6:3, 6:2, 6:2
Emil Ruusuvuori (FIN, 87.) – Stefanos Tsitsipas (GRE, 11.) 7:6(6), 7:6(10), 3:6, 6:3
Marcos Giron (USA, 46.) – Alexander Zverev (GER, 4.) 2:6, 1:6, 4:6

2. kolo dvouhry žen
Paula Badosaová (ESP, 93.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (88.) 6:4, 6:2
BARBORA KREJČÍKOVÁ (32.) – Katie Volynetsová (USA, 69.) 7:6(6), 7:6(5)
Julia Putincevová (KAZ, 35.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (36.) 6:0, 4:6, 6:2
Anna Kalinská (18.) – MARIE BOUZKOVÁ (40.) 6:4, 6:1
Darja Kasatkinová (12.) – Yuriko Lily Miyazakiová (GBR, 148.) 6:0, 6:0
Ja-fan Wang (CHN, 71.) – Madison Keysová (USA, 13.) 2:6, 2:6
Katie Boulterová (GBR, 29.) – Harriet Dartová (GBR, 100.) 6:4, 1:6, 6:7(8)
Sin-ju Wang (CHN, 42.) – Jessica Pegulaová (USA, 5.) 6:4, 6:7(7), 6:1
Uns Džábirová (TUN, 10.) – Robin Montgomeryová (USA, 161.) 6:1, 7:5
Danielle Collinsová (USA, 11.) – Dalma Gálfiová (HUN, 127.) 6:3, 6:4
Jelena Rybakinová (KAZ, 4.) – Laura Siegemundová (GER, 72.) 6:3, 3:6, 6:3
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Petra Martičová (CRO, 85.) 6:4, 6:3

1. kolo čtyřhry mužů
MACHÁČ, Čang (CHN) – Behar (URU), PAVLÁSEK 2:6, 6:3, 6:4

1. kolo čtyřhry žen
SINIAKOVÁ, Townsendová (USA) – Masárová (ESP), NOSKOVÁ 6:3, 7:6(5)
KOLODZIEJOVÁ, SISKOVÁ – Davisová (USA), Zimmermannová (BEL) 6:2, 6:0

1. kolo kvalifikace juniorů
Liam Channon (GBR) – JAN KLIMAS 2:6, 2:6
Hugh Winter (AUS) – DENIS PETÁK 6:3, 6:1

Kompletní program a výsledky naleznete zde.