Osmifinalistka Krejčíková: o rodinné atmosféře, stavění Lega i záchraně čmeláka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Když se Barbora Krejčíková probojovala před třemi lety do osmifinále Wimbledonu poprvé, musela bydlet kvůli proticovidovým opatřením v hotelu daleko od areálu. Tentokrát si však může užívat pohodovou atmosféru v domě místní rodiny, u které během pobytu v Londýně přebývá. Vyšívá tam, staví Lego a hraje karty. Její hlavní činností jsou ale tenisové zápasy, v nichž zatím v All England Clubu exceluje. „S Legem jsem začala nedávno a baví mě to, už mám i sbírku stavebnic,“ vyprávěla v dobré náladě Krejčíková.

Snad i kvůli dvouhodinovému zpoždění, způsobenému deštěm, se Barbora Krejčíková nijak nerozpakovala a své soupeřce Jessice Bouzasové nadělila za pouhých 17 minut kanára. Utkání třetího kola bylo následně přerušeno a nakonec se ani nedohrálo, jelikož španělská tenistka kvůli zranění zad skrečovala za stavu 6:0, 4:3 a 40-0 pro českou favoritku.

„Jsem samozřejmě velmi zklamaná, že Jessica musela skrečovat. Myslím, že to bylo opravdu zajímavé utkání. Ale jsem šťastná, že jsem ve čtvrtém kole,“ hodnotila bývalá světová dvojka, která předvedla soustředěný výkon s minimem chyb.

„Asi se zlepšuju. Záleží také, kdo je na druhé straně. Jak moc mi vadí její hra. Dneska jsem se na kurtu cítila dobře. Podívala jsem se na nějaké její zápasy, věděla jsem, co mám očekávat. Pavel vymyslel strategii a ta fungovala,“ pochválila svého trenéra Pavla Motla.

Osmadvacetiletá Krejčíková ukázala při odkládání a přerušování duelu trpělivost, která je hlavně na grandslamech velmi důležitá.

„Rozehrály jsme se, v 11 jsem měla hrát, odkládalo se to... Takže jsem čekala, čekala, čekala a jsem ráda, že se mi povedlo zahrát tak dobře první set i po té pauze. Čekala jsem, že se soupeřka zlepší a že utkání začne být více vyrovnané. Také to tak bylo,“ nechala se slyšet čerstvá osmifinalistka.

Při zápase došlo i na úsměvný moment: tenistka z Ivančic zachránila čmeláka, který zabloudil na kurt číslo 14. „Viděla jsem ho tam a nechtěla jsem na něj šlápnout a ukončit mu život. Chtěla jsem ho dát na bok, ale nemohl se dostat na mou raketu. Trvalo to trochu déle, ale dostala jsem ho mimo kurt a mohlo se pokračovat,“ usmívala se šťastná postupující.

K psychické pohodě jí pomáhá i vlídné rodinné prostředí v anglické domácnosti, kde nachází během Wimbledonu už léta útočiště. Společně hrají karty, Krejčíková kromě toho vyšívá nebo staví Lego.

„Uklidňuje mě to. A jsem ráda, že jsem něco přidala k vyšívání i k tomu, že tady po večerech s rodinou, u které bydlím, hrajeme karty. U rodiny je atmosféra taková, že ani necítím, že jsem na turnaji,“ dodala Krejčíková.

Mezi nejlepší wimbledonskou šestnáctku postoupila už při své premiéře v hlavní soutěži před třemi lety. Tehdy podlehla na kurtu číslo 1 pozdější šampionce Ashleigh Bartyové. Tentokrát vyzve ve stejné fázi turnaje Američanku Danielle Collinsovou (11.).

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
3. kolo dvouhry žen
BARBORA KREJČÍKOVÁ (32.) – Jessica Bouzasová (ESP, 83.) 6:0, 4:3 skreč