Wimbledon: B. Fruhvirtová se vypořádala s favoritkou i zdravotními problémy! Postupuje i Nosková

- Redakce

Úvodní hrací den Wimbledonu nabídl představení celkem pěti českých tenistů. Postup do druhého kola vybojovaly Linda Nosková a Brenda Fruhvirtová, která si vyšlápla na favorizovanou Mirru Andrejevovou! V prvním kole naopak pohasly naděje Karolíny Muchové, Karolíny Plíškové a Jakuba Menšíka, jenž neudržel proti Alexandrovi Bublikovi vedení 2:0 na sety. Ještě před svým zápasem se z turnaje odhlásila kvůli zranění světová trojka Aryna Sabalenková.

Fruhvirtová skolila favorizovanou Andrejevovou
Brenda Fruhvirtová si připsala ohromně cenný skalp, když v prvním kole Wimbledonu porazila favorizovanou Mirru Andrejevovou! Zápas, který trval rovné dvě hodiny, dokázala po prohraném prvním setu otočit a zvítězila 1:6, 6:3, 6:2.

Fruhvirtová vstoupila do zápasu udrženým servisem, ale pak prohrála devět her v řadě. Přestože se za stavu 1:6 a 0:3 začala nadechovat k obratu, za stavu 2:3 si vzala medical time-out, při němž jí byl měřen tlak a puls.

Po návratu na dvorec definitivně převzala otěže střetnutí, druhý set otočila a ve třetím se ujala vedení 2:0. Pak si obě hráčky čtyřikrát prorazily podání a Fruhvirtové se povedlo za stavu 4:2 udržet servis, což rozhodlo. V osmé hře na returnu zápas ukončila čistou hrou.

„Před pár dny jsem onemocněla a bylo nepříjemné hrát. I když jsem chtěla místy skrečovat, protože jsem cítila, že to nejde dál, tak jsem si řekla, že to ještě zkusím. Říkala jsem si, že bych z toho byla hodně smutná, kdybych utkání vzdala. Asi bych to dnes neřadila mezi největší vítězství kariéry. Některé výhry jsou větší, některé normální, ale každé vítězství je super. Nehodnotím to jako vrchol mé kariéry,“ nechala se slyšet Fruhvirtová.

V dalším kole si zahraje se Španělkou Paulou Badosaovou, která vyřadila Karolínu Muchovou.

Nosková první českou postupující
Linda Nosková vybojovala postup do druhého kola Wimbledonu jako první z českých zástupců během pondělního programu.

V souboji se Sarou Erraniovou sice byla v prvním setu v problémech a musela dotahovat ztrátu brejku, ale povedlo se jí dostat úvodní dějství do tiebreaku, když úspěšně odvrátila dva setboly. V něm zvítězila česká hráčka 7:3 a ve druhém setu už měla hru plně pod kontrolou. Nosková potvrdila roli favoritky a zvítězila za 82 minut po setech 7:6(3), 6:1. V dalším kole se česká tenistka střetne s Kanaďankou Biancou Andreescuovou.

„Dnes to byl určitě dobrý zápas. Pomáhala jsem si servisem, což je na trávě hlavní. Proti Andreescuové jsem ještě nikdy nehrála. Uvidíme, jak to půjde. Poslední dobou se jí na trávě daří, takže doufám, že se dobře přizpůsobím,“ zmínila Nosková.

Muchová končí v prvním kole
Karolína Muchová dohrála na letošním Wimbledonu opět v prvním kole. V souboji bývalých členek TOP 10 žebříčku podlehla za hodinu a 21 minut 3:6 a 2:6 Paule Badosaové.

Češka, která absolvovala svůj druhý turnaj po téměř desetiměsíční pauze, doplatila mimo jiné na nedostatečnou herní praxi. Proti Španělce neproměnila ani jeden z celkových šesti brejkbolů a třetím rokem v řadě neprošla v All England Clubu sítem úvodní rundy.

„Myslím, že to bylo dost těžké první kolo. Kdybych s ní možná hrála ve třetím, tak by byla větší šance. Od té doby, co jsem zpátky na kurtech, jsem nehrála proti nikomu, kdo by hrál takhle rychle a přesně. Klobouk dolů před jejím výkonem,“ řekla Muchová.

Menšík přišel o vedení 2:0
Jakub Menšík měl fantasticky rozehraný zápas prvního kola Wimbledonu proti 23. nasazenému Alexandrovi Bublikovi z Kazachstánu. Vedl už 2:0 na sety a vypadalo to, že zná recept na hru favorizovaného soupeře.

V kritických chvílích se ale Bublik mohl opírat o servis, přičemž nasázel hned 32 es, a nastartoval se tím k obratu. Třetí i čtvrtý set strhnul na svou stranu díky brejkům v koncovkách a rozhodující pátý set měl plně pod kontrolou od začátku. Menšík nakonec po třech a půl hodinách prohrál 6:4, 7:6(2), 4:6, 4:6, 2:6.

„Uteklo to pomalu i rychle. Mrzí mě, že turnaj skončil jen u jednoho zápasu. I když to dnes na kurtu nevyšlo, tak po těch náročných týdnech jsem rád, že mohu hrát v plné síle. Odehrál jsem dnes skvělý zápas. I když to nevyšlo, jsem moc rád, že jsem předvedl takový výkon, jaký jsem mohl v danou chvíli předvést,“ sdělil Menšík.

Plíšková neudržela vedení proti Šnajderové
První českou tenistkou, která odehrála zápas na letošním Wimbledonu, byla Karolína Plíšková. I přes velmi dobrý vstup do souboje s Dianou Šnajderovou se však s turnajem musí rozloučit. S vítězkou generálky v Bad Homburgu prohrála za dvě hodiny a 24 minut po setech 6:4, 4:6, 5:7.

Ve druhém i třetím setu se přitom dostala česká hráčka do vedení o brejk. Šnajderové se ale povedlo ztrátu v obou sadách smazat. V rozhodující sadě disponovala Plíšková za stavu 4:4 hned třemi brejkboly, nepovedlo se jí ale ani jeden využít a Šnajderové se naopak povedlo ve dvanáctém gemu na returnu zápas ukončit.

„Byl to těžký zápas, kvalitní z obou stran. Všechny sety byly strašně vyrovnané. Mrzí mě, že jsem měla brejk ve druhém i ve třetím, ale nepodařilo se mi ho udržet trošičku dýl. Kdybych šla třeba na 4:1… Její servis mi ale vadil. Na to, jak je malá, hraje docela rychle a agresivně. Zaslouženě vyhrála. Můj servis za mě mohl být určitě lepší,“ hodnotila Plíšková, která skončila na pátém z posledních šesti grandslamů v prvním kole.

Sabalenková odstoupila z Wimbledonu
Wimbledon přišel hned během úvodního hracího dne o jednu z největších ženských favoritek na zisk trofeje. Kvůli zranění ramene odstoupila z turnaje světová trojka Aryna Sabalenková, která si při posledních dvou účastech zahrála v Londýně semifinále. Šestadvacetiletá Běloruska měla do letošního ročníku vstoupit dnes odpoledne utkáním s Američankou Bektasovou. Dvojnásobnou grandslamovou šampionku v pavouku nahradila Erika Andrejevová z Ruska.

Vybrané zápasy 1. hracího dne Wimbledonu

1. kolo dvouhry mužů
JAKUB MENŠÍK (78.) – Alexander Bublik (KAZ, 23.) 6:4, 7:6(2), 4:6, 4:6, 2:6
Alex Bolt (AUS, 234.) – Casper Ruud (NOR, 8.) 6:7(2), 4:6, 4:6
Grigor Dimitrov (BUL, 10.) – Dušan Lajovič (SRB, 56.) 6:3, 6:4, 7:5
Aleksandar Kovacevic (USA, 88.) – Daniil Medveděv (5.) 3:6, 4:6, 2:6
Carlos Alcaraz (ESP, 3.) – Mark Lajal (EST, 269.) 7:6(3), 7:5, 6:2
Mattia Bellucci (ITA, 148.) – Ben Shelton (USA, 14.) 6:4, 3:6, 6:3x odloženo
Jannik Sinner (ITA, 1.) – Yannick Hanfmann (GER, 110.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:3

1. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (46.) – Diana Šnajderová (30.) 6:4, 4:6, 5:7
Sara Erraniová (ITA, 86.) – LINDA NOSKOVÁ (26.) 6:7(3), 1:6
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (88.) – Mirra Andrejevová (23.) 1:6, 6:3, 6:2
Paula Badosaová (ESP, 93.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (34.) 6:3, 6:2
McCartney Kesslerová (USA, 119.) – Maria Sakkariová (GRE, 9.) 3:6, 1:6
Darja Kasatkinová (12.) – Šuaj Čang (CHN, 680.) 6:3, 6:0
Jasmine Paoliniová (ITA, 7.) – Sara Sorribesová Tormová (ESP, 55.) 7:5, 6:3
Martina Trevisanová (ITA, 89.) – Madison Keysová (USA, 13.) 3:6, 6:7(4)
Naomi Ósakaová (JPN, 113.) – Diane Parryová (FRA, 53.) 6:1, 1:6, 6:4
Caroline Dolehideová (USA, 51.) – Coco Gauffová (USA, 2.) 1:6, 2:6