Chtěla jsem skrečovat, ale grandslam se nevypouští, líčí Brenda Fruhvirtová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Wimbledonská premiéra Brendy Fruhvirtové dlouho vypadala nevábně. Mladičká Češka prohrávala v duelu s favorizovanou Mirrou Andrejevovou už 1:6 a 0:3, pak se ale proti čím dál nervóznější ruské hvězdičce nadechla k fantastickému obratu (1:6, 6:3, 6:2). Podruhé v kariéře tak postoupila na grandslamovém turnaji do druhého kola, kde ji čeká Španělka Paula Badosaová.

První zápas Brendy Fruhvirtové ve slavném All England Clubu málem skončil předčasně. Sedmnáctiletá Češka před několika dny onemocněla a v souboji s taktéž neplnoletou Mirrou Andrejevovou tahala dlouho za kratší konec pomyslného provazu.

„Necítila jsem se vůbec dobře. Asi je to viróza. Bolelo mě v krku, do toho rýma, teď mě bolí uši. Je to nepříjemné. Místy jsem chtěla skrečovat, protože jsem cítila, že už to nejde dál. Ale pak jsem si říkala, že bych z toho byla hodně smutná, kdybych vzdala. Je to grandslam a ten se nevypouští, takže dokud neodpadnu, budu něco vytvářet,“ vysvětlila svůj přístup česká bojovnice.

Fruhvirtová s Andrejevovou jsou nejmladšími členkami elitní stovky žebříčku WTA. A jasnou favoritkou střetnutí na Wimbledonu byla loňská osmifinalistka Andrejevová, která nedávno zaujala senzačním postupem až do semifinále Roland Garros. Ruska je v žebříčku třiadvacátá, Češka „až“ osmaosmdesátá.

„Ona je skvělá hráčka, už toho dokázala spoustu. Je stejně stará jako já, takže myslím, že to byl pro hodně lidí zajímavý zápas. Hrála jsem s ní před třemi roky v juniorce, kdy jsem jí dala 12:1. Její hra mi vyhovuje, protože ona nějak moc neútočí,“ pravila česká vítězka.

A jak vnímá obecně skalp žebříčkově výše postavené soupeřky? „Asi bych to neřadila mezi největší vítězství kariéry. Samozřejmě některá vítězství jsou lepší, některá jsou normální, ale každé vítězství je super. Nehodnotím to jako vrchol své kariéry,“ krotila nadšení mladší ze sester Fruhvirtových, jíž nově vypomáhá trenér Adam Blecha.

Dramatický příběh pondělního utkání vlastně dobře ilustruje nelehké období talentované Brendy. Wimbledon je teprve jejím osmým letošním turnajem, přitom její starší sestra Linda odehrála od ledna už více než dvojnásobek akcí. „Tahle sezona je taková dost nahoru a dolů. Bojuju se zdravotními potížemi, takže je to pro mě těžké,“ zmínila.

Vylepšit svou letošní bilanci se pokusí už ve středu proti zkušené Španělce Paule Badosaové, jež v prvním kole povolila pouze pět gemů Karolíně Muchové. Bývalá světová dvojka Badosaová by na londýnském pažitu ráda navázala na roky 2021 a 2022, kdy se probojovala do osmifinále. Její vyzývatelka Fruhvirtová zaútočí na premiérový postup do třetího kola grandslamu.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry žen
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (88.) – Mirra Andrejevová (23.) 1:6, 6:3, 6:2