Jak přerušit grandslamovou dobu temna? Na US Open chci být nasazená, říká Plíšková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Ani letos jí Wimbledon radost nepřinesl. Karolína Plíšková se po finálové účasti z roku 2021 v All England Clubu nadále trápí a podruhé v řadě vypadla hned v úvodním kole. Nepodala sice špatný výkon, sebevědomá Ruska Diana Šnajderová však bravurně zvládla napínavou koncovku bezmála dvouapůlhodinové bitvy.

Až do Roland Garros 2023 držela Karolína Plíšková unikátní sérii, když na 25 grandslamech v řadě úspěšně absolvovala první kolo. Od té chvíle ale skončila na pěti ze šesti turnajů velké čtyřky hned na první soupeřce.

„Byl to těžký zápas, kvalitní z obou stran. Všechny sety byly strašně vyrovnané. Mrzí mě, že jsem měla brejk ve druhém i ve třetím setu, ale nepodařilo se mi ho udržet trošičku dýl,“ litovala po porážce 6:4, 4:6 a 5:7 dvaatřicetiletá Plíšková.

Bývalá světová jednička si vypracovala na returnu hned dvanáct brejkbolů, proměnila ale pouze tři. Asi nejvíce ji může mrzet nevyužité vedení 40:0 za stavu 4:4 v závěrečné sadě. „Byla to obrovská šance, mohla jsem jít servírovat do zápasu po větru. Soupeřka zahrála koncovku velmi dobře, neudělala tam chybu,“ uznala kvality své přemožitelky.

Dvacetiletá Šnajderová patří do silné nastupující generace ruských hvězdiček. O svých schopnostech přesvědčila tenisové odborníky minulý týden, kdy ovládla pětistovku v Bad Homburgu. „Její servis mi vadil. Na to, jak je malá, hraje docela rychle a agresivně. Zaslouženě vyhrála,“ popsala Plíšková.

Majitelku 17 trofejí z elitního okruhu nyní čeká poměrně dlouhá pauza od turnajů. Poté naskočí do její oblíbené šňůry na severoamerických betonech, kde v minulosti posbírala řadu kvalitních výsledků. Její první zastávkou by měla být pětistovka ve Washingtonu na konci července.

„Na olympiádu nejedu, takže mám prostor na velké volno. Turnaj ve Washingtonu je docela hezký. Doufám, že ještě budu mít šanci se dostat na US Open mezi nasazené. To je teď pro mě cíl,“ dodala Plíšková.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry žen
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (46.) – Diana Šnajderová (30.) 6:4, 4:6, 5:7