Debutant Menšík: Odehrál jsem skvělý zápas, tráva bude moje silná stránka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Premiéra v hlavní soutěži Wimbledonu to rozhodně nebyla špatná. Vytáhlý teenager Jakub Menšík statečně vzdoroval zkušenému kazachstánskému šoumenovi Alexandrovi Bublikovi, dokonce vedl 2:0 na sety, nakonec ale musel skousnout po třech a půl hodině trpkou porážku 6:4, 7:6(2), 4:6, 4:6 a 2:6. Odhodlaný Menšík se nyní soustředí na další cíl, kterým jsou olympijské hry v Paříži.

Jaká pro vás byla premiéra ve slavném All England Clubu?
Mrzí mě, že turnaj skončil jen u jednoho zápasu. I když to na kurtu nevyšlo, jsem po náročných týdnech rád, že mohu hrát v plné síle. Při návratu po zranění jsem musel změnit spoustu technických věcí, biomechaniku a tak dále. Bylo to dost náročné a zabralo mi to hodně času. Předvedl jsem takový výkon, jaký jsem mohl v danou chvíli předvést. Odehrál jsem skvělý zápas. 

Potvrdilo se, že Alexandr Bublik je na okruhu zcela unikátním úkazem?
Je to hodně specifický hráč, což se o něm ví. Bylo to náročné. Nezahraje dvakrát stejný úder, pořád něco vymýšlí. Dokázal mě dostat hodně do pohybu. Ke konci pátého setu už mi trochu odcházely síly. Bylo to náročné i z tohoto technického a taktického hlediska.

Na pravé ruce, která vás trápí už od loňského US Open, jste měl rukáv…
Je to už jen preventivně. Nemůžu říct, že je ruka stoprocentně vyléčená, ale jsem na této úrovni schopný hrát bez omezení. Držím to v nějakém rozumném rozmezí pro mé zdraví.

Co všechno jste musel kvůli zmíněnému zranění v uplynulých měsících absolvovat?
Sám už ani nevím, protože těch doktorů, co jsem oběhl, bylo fakt dost. Od každého jsme si vzali něco a začali to postupně zapracovávat. Třeba biomechaniku servisu. I když se to na první pohled nezdá, můj servis je fakt jiný. Zabralo mi dost času, než jsem si zvykl. Pak bylo nutné posílit různé partie na těle, na horních končetinách, kde byla ochablá místa. Byl to komplex několika věcí, včetně mentálního tréninku, protože bolest v lokti byla strašně nevyzpytatelná. A proto je potřeba zůstat ve střehu a radši ten rukáv ještě nějakou dobu mít.

Pojďme k radostnějším věcem. Zanedlouho vás čeká pařížská olympiáda, kam jste se kvalifikoval na poslední chvíli…
Na olympiádu se moc těším. Musím říct, že mě to hodně překvapilo. Být v osmnácti letech na olympiádě, to je sen. Potrénuju, posílím a určitě si zahraju nějaké zápasy, což bude také důležité. Na Mallorce i tady jsem předvedl docela slušné výkony a věřím, že v nich budu pokračovat.

Na Mallorce jste proklouzl přes Christophera Eubankse a Fabia Fogniniho do čtvrtfinále. Potvrdilo se, že by vám mohl zelený pažit v budoucnu hodně sedět?
Určitě ano. Byla to pro mě první sezona na trávě. Strašně mě to na ní bavilo, i když jsem první dva zápasy prohrál. Potom jsem si už ale zvykl a na Mallorce i tady jsem se cítil hodně komfortně. Do budoucna si troufám říct, že tráva bude jedna z mých silných stránek.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
1. kolo dvouhry mužů
JAKUB MENŠÍK (78.) – Alexander Bublik (KAZ, 23.) 6:4, 7:6(2), 4:6, 4:6, 2:6