Nejúspěšnější Wimbledon! Jasný důkaz síly českého tenisu, není to náhoda, těší Kaderku

- Redakce

Pořádné nervy, ale i opojné chvíle radosti prožíval přímo ve Wimbledonu při honbě českých tenistů za tituly i prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka. Nakonec sledoval, jak se povedlo vybojovat celkem čtyři trofeje, což je vskutku ultimátní úspěch českého tenisu. „Máme nejúspěšnější Wimbledon ze všech světových federací. Máme čtyři wimbledonské tituly, což nemá žádná země na celém světě,“ radoval se po návratu do Prahy v rozhovoru pro Tenisový svět.

Kaderka v londýnském All England Clubu sledoval, jak napřed v sobotu dotáhla svou senzační pouť turnajem ve dvouhře Markéta Vondroušová, na kterou navázali v neděli v deblu Barbora Strýcová a v juniorských čtyřhrách Jakub Filip a Alena Kovačková s Laurou Samsonovou. Kromě toho se do finále dívčí dvouhry probila také Nikola Bartůňková, které trofej těsně unikla.

„Je to exaktní a jasný důkaz síly českého tenisu. Náhoda to může být jednou, dvakrát nebo třikrát, ale určitě ne osmnáct let v řadě,“ upozornil prezident Českého tenisového svazu na dlouhodobou úspěšnost tenistů ze zemičky ve středu Evropy. „Je to pro mě nadpozemsky úžasný pocit, že se to nedá ani slovy popsat. Stejně jako asi pro lidi, kteří milují tenis a kteří s ním ráno vstávají a večer jdou spát.“

Největším zážitkem bylo pochopitelně vítězství Markéty Vondroušové. Té se na trávě nikdy příliš nedařilo, ale ve Wimbledonu navzdory tomu vybojovala nejcennější tenisovou trofej. „Každé vítězství je překvapení, ale štěstí přeje připraveným. A to platí pro Markétu se vším všudy. Ona je taková klidná a spolehlivá síla, kterou začnete vnímat, když máte šanci vidět ji zblízka,“ uvedl Kaderka.

„Ona je přece docela suverénní na velkých turnajích – hraje skvěle Fed Cup, je to finalistka olympiády, je to finalistka Roland Garros,“ vyjmenovával její úspěchy. „Samozřejmě, nikdo její vítězství nečekal, ale jak začala postupovat pavoukem, tak se to nabízelo jako jedna z pravděpodobných alternativ. Nakonec to zvládla i díky hodně silné hlavě,“ ocenil její mentální sílu.

Kaderka jako šéf ČTS prožívá vskutku zlaté časy. Největší boom odstartovaly tituly Petry Kvitové ve Wimbledonu, dlouhodobě se dařilo juniorům, úspěchy se sbíraly v Davis Cupu i tehdejším Fed Cupu. A poslední roky pak na grandslamových turnajích přináší doslova titulové žně, nejen díky ohromně silným deblistkám nebo kvalitně připraveným juniorům. Wimbledonský triumf Vondroušové je toho dalším důkazem.

„Když jsme před sedmi lety při Roland Garros měli večeři s prezidentem ITF Davidem Haggertym, padla na něj otázka prezidenta kanadské federace, kdo dělá nejlepší práci s tenisty. Odpověděl, že Češi,“ usmíval se Kaderka při vzpomínce na okamžik, který jej ohromně potěšil. „Naše celonárodní podpora a systém řízení juniorského tenisu vytváří takovou mozaiku, ve které do sebe vše dokonale zapadá. Z toho pak vyrostou nádherné květiny, které vidíme třeba nyní na Wimbledonu,“ poznamenal.

Práce svazu s tenisovými talenty začíná už v raném dětství. „Vidíme na všechny talenty, které rodiče přivedou,“ vyprávěl Kaderka, jenž popsal celou strukturu, do které patří turnaje pro nejmenší, soutěže smíšených družstev dětí a dospělých a turnaje na úrovni okresů, krajů i celostátních přeborů. „Následují mezinárodní turnaje Tennis Europe, ITF, kterých máme nejvíce z evropských zemí. Samozřejmě i juniorská mistrovství Evropy nebo světa v družstvech,“ pokračoval.

„A co je nejdůležitější – pro fázi přechodu z juniorského do seniorského tenisu – jsou turnaje ITF futures a challengery. Těmi jsme doslova zahltili republiku. Jsou to nejvýznamnější přípravné akce pro zisk bodů a žebříčku. Za minimum finančních nákladů dostanou naši hráči co nejvíc šancí přípravy pro seniorský tenis,“ připomněl řadu profesionálních turnajů, které se na území České republiky hrají.

„K tomu existuje pyramida přípravy, dále 16 tréninkových středisek mládeže, 5 středisek vrcholového tenisu pro mládež do 16 let, dále národní tenisová centra do 21 let, které mají 3 filiálky. To celé je takové know how a alchymie, kterou je potřeba vhodně kombinovat a hlavně financovat, což je velký oříšek, každý rok těžší,“ dodal prezident ČTS.