Češi způsobili šok. Ve Švédsku budou hrát finále turnaje ATP

- Redakce

Nečekané zastoupení bude mít finále čtyřhry ve švédském Stockholmu. Na turnaji kategorie ATP 250 si o titul zahraje česká deblová dvojice Petr Nouza, Patrik Rikl, která si teprve tento týden připsala premiérové společné vítězství na této úrovni. V sobotním semifinále přehrála druhou nasazenou dvojici Nys, Zielinski po sadách dvakrát 6:4.

Nouza s Riklem většinu dosavadní sezony nastupují bok po boku. Na pěti challengerových turnajích získali titul, oba se dostali do elitní stovky žebříčku čtyřhry. Společně si zahráli na některých podnicích ATP, výhry se nedočkali. Až ve Stockholmu.

V úvodním kole si poradili s britským párem Cash, Glasspool po setech 6:4, 2:6, 11:9. Ve čtvrtfinále přehráli dvojici Nedunčežijan, Prašanth dvakrát 6:4.

Sobotní semifinále mělo být pro Čechy konečnou, proti stál debl Nys, Zielinski, který loni dosáhl na finále čtyřhry Australian Open. Nouza s Riklem se však nenechali zastrašit.

V prvním setu získali brejk ve třetí hře, za stavu 5:4 odvrátili čtyři brejkboly soupeřů v řadě, naopak využili druhý setbol. Ve druhém dějství prohrávali už 0:3, pěti získanými gemy za sebou ale otočili sadu na svoji stranu. Za 73 minut postoupili do boje o trofej.

Petr Nouza s Patrikem Riklem zařídili, že po šesti letech se ryze česká dvojice představí ve finále některého z turnajů ATP. Na poslední titul v roce 2017 dosáhli Roman Jebavý s Jiřím Veselým.

Finálovými soky bude buď nejvýše nasazený debl Heliovaara, Patten, nebo duo Griekspoor, Stevens.

BNP Paribas Nordic Open, Stockholm (muži, SWE, 690 135 EUR, hala – tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
NOUZA, RIKL – Nys (MON), Zielinski (POL) 6:4, 6:4