Definitivně poslední taneček legend. Djokovič se v dojemném proslovu loučil s rivalem

- Jan Vojkůvka

Exhibiční turnaj Six Kings Slam vyvrcholil v sobotu posledními dvěma zápasy. Vítězem a držitelem šeku na astronomických šest milionů dolarů se stal Jannik Sinner, který porazil Carlose Alcaraze 6:7(5), 6:3, 6:3. Tomuto finále v Rijádu předcházelo utkání o třetí místo, které samotný souboj o prvenství trochu zastínilo. Vůbec naposledy se totiž proti sobě postavily legendy Novak Djokovič a Rafael Nadal.

Srb Djokovič, jenž už se letos s Nadalem utkal na olympiádě v Paříži, byl na kurtu lepším hráčem. Byť z toho tentokrát nebyl takový debakl jako na pařížské antuce, svého rivala porazil 6:2, 7:6(5) a vybojoval 32 vítězství z celkem 61 vzájemných zápasů.

Zaplněné tribuny při výměnách dvou legendárních tenistů jásaly, snažily se vyburcovat Djokoviče i Nadala ke špičkovým výkonům. Ač se Nadal snažil zápas zdramatizovat a v průběhu druhé sady dokonce odvrátil mečbol za stavu 4:5, kdy prohrával o brejk, víc než dotáhnutí druhé sady do tiebreaku se mu nepovedlo.

Poté, co Djokovič proměnil ve zkrácené hře mečbol za stavu 6:5, tak se ani moc z výhry neradoval. Do mysli se mu dost možná vkrádalo, že se skutečně jednalo o poslední taneček legendárních rivalů. A že z velké trojky (spolu s Rogerem Federerem) už zůstane posledním mohykánem, který se bude snažit bojovat s časem a mladšími soupeři. Nadal totiž po letošním play-off Davis Cupu ukončí kariéru.

„Naše rivalita byla neuvěřitelná. Doufám, že budeme mít někdy čas si sednout na pláž a s drinkem v ruce popřemýšlet o životě a bavit se o něčem jiném než o tenise,“ vyjádřil přání Djokovič, který se v dojemném proslovu po svém vítězství s Nadalem rozloučil.

„Mám k tobě obrovský respekt, jsi skvělý sportovec a ještě lepší člověk. Chtěl bych pogratulovat také celému tvému týmu a rodině. Všechny úspěchy jsou i vaší zásluhou. Vím, kolik toho v životě profesionálního tenisty musí rodina obětovat,“ pokračoval. „Gratuluji, měl jsi opravdu skvělou kariéru. Bylo mi ctí sdílet s tebou kurt a dnes to pro mě byl výjimečný a emotivní moment. Zanechal jsi neskutečný odkaz a všichni oceňujeme, čeho jsi dosáhl,“ dodal.

„Novaku, díky za všechno. Za to, co si dnes řekl, i za momenty, které jsme spolu sdíleli na kurtu. Byla to úžasná rivalita a pomohl si mi jít přes mé limity. Bez tebe bych nebyl takovým hráčem jakým jsem dnes,“ reagoval Nadal, jenž od pořadatelů dostal darem zlatou raketu se zlatými strunami. „Byl to splněný sen, že jsem mohl hrát více než 20 let na těch nejlepších místech na světě. Jako malý jsem se na to koukal v televizi a teď na konci kariéry si uvědomuji, že jsem si splnil sen stát se úspěšným profesionálním tenistou. Děkuji hrozně moc za veškerou podporu na každém turnaji, kde jsem hrál.“

Po utkání o třetí místo se konalo samotné finále Six Kings Slam o šek na šest milionů dolarů. Ač bylo zastíněno předchozími událostmi, publikum v Rijádu se dočkalo skutečně špičkové podívané.

V pořadí dvanácté dějství rivality mezi Jannikem Sinnerem a Carlosem Alcarazem přineslo celkově páté vítězství Itala. V této sezoně sice prohrál všechny tři zápasy se španělským soupeřem na turnajích v Indian Wells, na Roland Garros a v Pekingu, ale v Rijádu se mu povedlo tuto smůlu prolomit.

Přestože první set Sinner prohrál v tiebreaku, v dalších dvou sadách úspěšně převzal otěže a dařilo se mu v koncovkách využívat svých úspěchů na returnu. Duel, který trval takřka dvě a půl hodiny, vyhrál 6:7(5), 6:3, 6:3 a mohl začít slavit.