Stockholmské senzaci zabránili wimbledonští šampioni. Češi i tak vylepší svá žebříčková maxima

- Jan Vojkůvka

Premiérové finále na okruhu ATP odehráli Petr Nouza a Patrik Rikl. Čeští deblisté, kteří se senzačně prokousali turnajem až do souboje o titul, v neděli ve stockholmské hale podlehli šampionům letošního Wimbledonu Harrimu Heliovaarovi a Henrymu Pattenovi. S finsko-britskou dvojicí Češi prohráli 5:7, 3:6.

Byl to šok, když vítězové pěti letošních challengerů Petr Nouza a Patrik Rikl v sobotu porazili druhé nasazené Huga Nyse a Jana Zielinskiho, přes které se prokousali do premiérového finále na okruhu ATP.

Na halovém turnaji ve švédském Stockholmu bouřlivě oslavovali a radovali se z doposud největšího úspěchu svých kariér, během nichž se rozhodli specializovat na čtyřhru a teprve letos se domluvili na pravidelné spolupráci.

Sehranost, která jim oběma vynášela úspěchy na nižším okruhu, je rázem vymrštila do finále ve Stockholmu, kde přitom neměli na růžích ustláno už v prvním kole. Favorizované Brity Juliana Cashe a Lloyda Glasspoola porazili až 11:9 v supertiebreaku. V dalších dvou zápasech však neztratili set a mohli se začít těšit na nedělní finále proti nasazeným jedničkám Harrimu Heliovaarovi a Henrymu Pattenovi.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený BNP Paribas Nordic Open (@bnppnordicopen)

Proti jednomu z nejlepších párů současnosti, který vyhrál v červenci slavný Wimbledon, pak Nouza s Riklem odvedli kus poctivé práce. V prvním setu se dokonce prodrali do vedení 4:3 s výhodou brejku a dali najevo, že chtějí senzační pouť turnajem dotáhnout až do úplného konce.

Kvality finsko-britského páru, který se už pomalu chystá na finálový Turnaj mistrů, však nakonec této rodící se senzaci zabránily. Heliovaara s Pattenem otočili úvodní sadu, vyhráli ji 7:5 a ve druhém setu už Riklovi s Nouzou nepovolili žádný brejkbol. Zápas pak rozhodl brejk v osmém gemu, po němž Fin s Britem zápas zakončili při vlastním podání.

Postup do největšího finále se významně promítne do pořadí obou českých deblistů ve světovém žebříčku, oba si totiž vylepší svá kariérní maxima. Patrik Rikl bude současnou českou žebříčkovou trojkou na 72. místě, Petr Nouza se usadí na 74. pozici. Češi navíc v nadcházejících týdnech budou odepisovat naprosté minimum bodů, takže mohou nadále usilovat o vylepšování svých nejlepších umístění na rankingu.