Prezident ČTS Kaderka: Svět o vás dobře ví! Gratuloval mu i šéf ITF

- Redakce

Český tenis znovu sbíral úspěchy. Na mistrovství světa družstev do 14 let po roce zvítězily dívky, vůbec poprvé v dějinách turnaje, který se už téměř 25 let pořádá v Prostějově, se to podařilo i chlapcům. České naděje tak navázaly na poslední fantastické týdny svých krajanů. „Z devíti možných wimbledonských titulů jsme získali čtyři a půl. Máme tady mistryně Evropy, vicemistry Evropy, mistryně světa a mistry světa. Jsme nejlepší na světě! Jak to ještě můžeme zlepšit?“ pokládá si řečnickou otázku prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe Ivo Kaderka.

Velkolepý úspěch zaznamenal také předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, který ve středu slavnostně přijal mladé mistry světa. A to i za účasti prezidenta Českého tenisového svazu.

„Jirkovi bych za toto pozvání chtěl moc poděkovat. Už jen za to, jak nejen k nám tenistům přistupuješ,“ vážil si Kaderka cenného pozvání od svého životního kamaráda.

„Slíbil jsem Ti, že uděláme vše, abys nás znovu po roce mohl pozvat. Oproti loňsku jsme to upgradovali o kluky,“ zářil Ivo Kaderka, který tak připomněl loňský triumf dívek.

Svěřenky Petry Cetkovské letos uspěly ve složení Sára Oliveriusová (LTK Liberec), Lucie Slaměníková (TK Precheza Přerov) a Jana Kovačková (TK Sparta Praha). V základní skupině sice jednou zaváhaly s Velkou Británií, ve vyřazovacích bojích však porazily Australanky, Srbky a ve finále nakonec Němky. Vždy v poměru 2:1 na zápasy.

Premiérový triumf chlapců režíroval kapitán Jiří Kulich, jenž měl pod sebou trio Tomáš Krejčí (TK Sparta Praha), Jakub Kusý (TK Sparta Praha) a Filip Ladman (I. ČLTK Praha). V základní skupině nepoznal hořkost porážky, následně vyřadil Turky (2:1 na zápasy), Francouze (2:0) a ve finále Kanaďany (2:0).

Úspěch je o to cennější, že se udál na domácí půdě v Prostějově. Na Hané se mistrovství světa družstev do 14 let pořádá téměř čtvrt dekády!

„V roce 1999 bylo na stole téma, že by se mohlo přemístit mistrovství světa juniorů do 14 let z japonské Nagoje. Když jsem to slyšel, tak jsem po tom okamžitě skočil, byla to obrovská výzva. Vůbec mě nenapadlo, jak úžasné to může být! A vůbec ne, že tam budou stát Češi a Češky a budou mistry světa!“ radoval se Kaderka.

Reakce na letošní úspěšný ročník z okolních zemí na sebe nenechaly dlouho čekat. Ivo Kaderka měl prakticky okamžitě zahlcený mobil.

„Těsně po proměněném mečbolu mi volal šéf ITF. Gratuloval mi. Skoro se mi až zasekl mobil, jak mi skoro z celého světa chodilo blahopřání typu: ‚Jak to Češi děláte, nechte nám taky něco!‘ Nic jim nenecháme!“ zasmál se prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe

„Jsem z toho opravdu nadšený a šťastný,“ nezastírá Kaderka. „Když vidíte stoupající vlajky a sledujete, jak naše česká jde nahoru a pod ní je kanadská a francouzská...,“ rozplývá se.

„Náš kompletní svazový rozpočet na všechny věci včetně Davis Cupu, Billie Jean King Cupu, tréninkových středisek nebo národních center je zhruba 6,5 milionů euro. Kanada má přes 320 milionů dolarů a Francie přes 500 milionů eur! Tedy téměř stokrát více než my!“ porovnává rozdíly a vyzdvihuje veleúspěšnou práci v mnohonásobně skromnějších podmínkách.

Ukazuje se, že i za těchto okolností jdou vybudovat velké věci.

„Na žádném kontinentu, nikde na světě, není taková masivní celosvazová podpora, kde je takto postaráno o mladé tenisty,“ pochvaluje si Ivo Kaderka

Dobře si však uvědomuje, že bez stovek hodin obětovaného času rodičů by to nikdy nešlo. „Patří jim největší poklona – za píli, trpělivost a kolikrát až na pokraj sebeobětování!“ vnímá velkou podporu ze strany rodiny.

Mladí Češi za sebou mají první úspěšný krok. Před nimi je jich však ještě celá řada. „Teď jste hvězdičky, cesta k velkým hvězdám je daleká. Máte však dobře našlápnuto. Musíte mít i štěstí a zdraví. Svět o vás dobře ví!"