Wimbledon nabídne rekordní prize money. Polepší si šampioni i neúspěšní kvalifikanti

- Jan Vojkůvka

Letošní Wimbledon si přichystal výrazné navýšení odměn pro své účastníky. Celkem bude na travnatém grandslamu rozdáno 44,7 milionu liber (cca 1,3 miliardy korun). Polepší si přitom všichni, od šampionů až po neúspěšné kvalifikanty.

Grandslamové turnaje jsou akcemi, na které se každý chce prokousat. Nejde přitom jen o slávu, která tyto turnaje předchází, ale také o tučné prize money. Výraznou finanční injekcí je zejména pro hráče z druhé a třetí stovky světa i účast v kvalifikaci, případně proniknutí do hlavní soutěže. A Wimbledon není výjimkou.

Letošní prize money bude v Londýně rekordní, když se organizátorům povedlo zvýšit částku na odměny o 11 % oproti minulé sezoně. Zatímco loni si šampion přišel na dva miliony liber, letos obdrží šek na 2,35 milionu liber, což v přepočtu dělá zhruba 65 milionů korun. Jedná se o navýšení dokonce o 17,5 %! Poražení finalisté pak získají 1,175 milionu liber (necelých 33 milionů korun).

Za účast v hlavní soutěži je pro tenisty připraveno 55 tisíc liber (1,5 milionu korun), což je desetiprocentní nárůst oproti roku 2022. Už vyřazení v úvodní rundě tak mnohým hráčům okolo elitní stovky výrazně finančně pomůže.

A lákavá je účast i v kvalifikaci. Nejen, že se tenisté mohou pokusit prodrat do hlavní soutěže jednoho z nejslavnějších turnajů planety, ale i kdyby vypadli hned v prvním kole kvalifikace, mají jistotu 12 750 liber (355 tisíc korun). Zde se povedlo pořadatelům zvýšit prize money o 15,91 %.

Kompletní přehled prize money Wimbledonu můžete nalézt zde.

Letošní Wimbledon startuje 3. července. Od 26. června se bude hrát tříkolová kvalifikace v Roehamptonu.