Kolář si návrat osladil titulem. Hlavně chci zůstat zdravý, přeje si po problémy se zády

- David Schlegel

Vinou zraněných zad odehrál Zdeněk Kolář od květnové kvalifikace Roland Garros ve zbylém průběhu antukové části sezony pouhá dvě utkání. Po téměř tříměsíční zápasové odmlce se majitel čtyř challengerových titulů vrátil zkraje října zpět do soutěžního kolotoče. V polském městě Grodzisk Mazowiecki odehrál dva halové podniky ITF, přičemž ten druhý bez ztráty jediného setu ovládl. „Myslím si, že na první turnaje po zranění to nebylo špatné. Cílem je hlavně zůstat zdravý a pokud možno se brzy vrátit na vyšší akce,“ přeje si osmadvacetiletý Čech.

Gratulujeme k titulu z Polska. Jste definitivně zpátky? Zdravý a zcela v pořádku?
Děkuji. Ano, už jsem v pořádku.

Odkdy vás zranění trápilo a jak přesně se projevovalo? Zkoušel jste se zraněním hrát?
Zranění se mi přihodilo během druhého kola na ostravském challengeru. Do dalšího kola už jsem nemohl nastoupit. Bolest mi to neumožnila.

Už na grandslamu v Paříži, kde jste vybojoval postup v kvalifikaci do druhého kola, jste se nezdál být úplně v pořádku. Zvažoval jste, zda dál pokračovat na turnajích i přesto, že jste nebyl zcela fit?
Do Paříže jsem jel s tím, že se můj zdravotní stav zlepšil. Chtěl jsem zabojovat o co nejlepší výsledek. Na začátku zápasu druhého kola kvalifikace se ale zranění obnovilo. Po turnaji jsem znovu zahájil rehabilitace a léčbu.

Jak probíhalo léčení?
Při léčbě jsem absolvoval již zmíněné rehabilitace, návštěvy fyzioterapeutů i různá vyšetření lékařů. Všem, kteří mi pomohli, bych chtěl tímto moc poděkovat.

Na začátku července jste zkusil dva challengery, ale z druhého jste odstoupil. Co se stalo?
Na prvním turnaji po návratu jsem se cítil dobře. Na tom dalším se však bolest zase vrátila a musel jsem vzdát.

Nyní jste se vrátil na dvou menších podnicích v Polsku. Na prvním jste došel do semifinále, druhý jste bez ztráty jediného setu vyhrál. Cítíte se na kurtu čím dále lépe?
Ano, na kurtech už se cítím dobře. Nevěděl jsem, co od sebe čekat. Ještě nikdy jsem takto dlouhou turnajovou pauzu neměl.

Jak byste zhodnotil svou aktuální hru? Byl jste s ní spokojený?
Myslím si, že na první turnaje po zranění to nebylo špatné. Výkony mohou být vždy určitě lepší, myslím však, že jsem se s návratem vypořádal dobře.

Ve druhém kole jste porazil krajana Donalda. Jak byste zápas zhodnotil?
Byl to vyrovnaný zápas. Matthew je kvalitní hráč. Po vyrovnaném prvním setu jsem však začal mít herně navrch a dobře jsem zvládal důležité body.

Který zápas byl na turnaji nejtěžší a proč?
Těžko se mi hodnotí, který byl nejtěžší. Všechna utkání byla vyrovnaná. Rozhodovaly koncovky setů, které jsem vždy uhrál.

Jak hodnotíte finále proti domácímu kvalifikantovi Szajrychovi?
Ve finále jsem byl od začátku lepší. V prvním setu jsem vedl 3:0, což mi pomohlo i do zbývajícího průběhu utkání. Musím však uznat, že čím déle se hrálo, tím byl soupeř více nepříjemný.

Tvrdý podklad v hale asi není úplně vaším nejoblíbenějším povrchem. Neuvažoval jste třeba o tom, že si zahrajete ještě letos antukové turnaje?
S postupem času mi tvrdý povrch v hale vyhovuje víc a víc. Nad antukou jsem přemýšlel, ale zvolil jsem turnaje v Polsku i s ohledem na jejich vzdálenost. Nechtěl jsem hned cestovat někam daleko. Nevěděl jsem, jak budou záda reagovat na turnajový režim.

Jak se cítíte po zdravotní stránce? Jaké máte cíle pro zbytek letošní sezony?
Zdravotně je již všechno v pořádku. Cílem je hlavně zůstat zdravý a pokud možno se brzy vrátit na vyšší turnaje.

Na jakých turnajích vás letos ještě uvidíme?
Aktuálně mám v plánu turnaje ITF na Slovensku v Trnavě a poté v Maďarsku. Dále se budu rozhodovat, jestli zůstanu po zbytek sezony na tvrdém povrchu, nebo zvolím turnaje na antuce.