Los United Cupu: Češi znají své soupeře ve skupině, čekají je i Poláci

- Marek Bartošík

Český tým se dozvěděl své soupeře pro třetí ročník United Cupu, který se uskuteční od 27. prosince 2024 do 5. ledna 2025. Výběr kolem Tomáše Macháče a Karolíny Muchové narazí ve skupině B v Sydney na Polsko a Norsko.

Jeden mimořádně těžký a jeden velmi hratelný. Tak by se dali ve zkratce charakterizovat soupeři Čechů pro nadcházející United Cup, jímž v australských městech Perth a Sydney odstartuje nová tenisová sezona.

Největším favoritem na vítězství ve skupině B bude Polsko, za které nastoupí stejně jako ve dvou dosavadních ročnících akce pětinásobná grandslamová šampionka Iga Šwiateková (2.) a bývalá světová šestka Hubert Hurkacz (13.). Elitní duo dotáhlo loni svou zemi do finále, o rok dříve do semifinále.

Společně s Hurkaczem a Šwiatekovou jsou v polské nominaci Kamil Majchrzak (115.), Jan Zielinski (27. v deblu), Maja Chwaliňská (171.) a Alicja Rosolská (430. v deblu).

Norsko by měl táhnout někdejší druhý hráč žebříčku Casper Ruud (8.). Týmovými parťáky trojnásobného grandslamového finalisty budou Viktor Durasovic (441.), juniorská světová jednička Nicolai Budkov Kjaer (673.), Malene Helgová (461.), Emilie Lindhová Gallagherová (607.) a Ulrikke Eikeriová (44. v deblu).

V české nominaci jsou kromě Tomáše Macháče (27.) a Karolíny Muchové (25.) ještě Gabriela Knutsonová (210.), Marek Gengel (340.), Patrik Rikl (72. v deblu) a juniorka Vendula Valdmannová (946.).

Účastníci United Cupu jsou rozděleni do šesti tříčlenných skupin. Do čtvrtfinále postoupí vítězové skupin a s nimi vždy nejlepší tým z druhého místa z každého pořadatelského města (Sydney, Perth). Každé utkání na turnaji zahrnuje mužskou dvouhru, ženskou dvouhru a smíšenou čtyřhru.