Sesterská dominance! Jana a Alena Kovačkovy ovládly třístovku ve Španělsku

- Marek Bartošík

Týden se s týdnem sešel a Jana Kovačková slaví další výrazný úspěch na turnaji kategorie J300. Teprve čtrnáctiletá česká naděje porazila ve finále třístovky ve španělském Sanxenxu svou šestnáctiletou sestru Alenu poměrem 6:4 a 6:2. Společně navíc opanovaly soutěž čtyřhry!

Jana Kovačková letos získala už osm singlových a sedm deblových trofejí na juniorském okruhu ITF! Členka pražské Sparty naposledy zazářila minulý týden ve Španělsku, kde na tvrdém povrchu ovládla další prestižní turnaj. Skvěle tak zvládla přechod z antuky, na níž vyhrála o týden dříve třístovku v Casablance.

Mladší ze sester Kovačkových nebyla ve Španělsku mezi nasazenými. Už v prvním kole musela do rozhodujícího setu proti Nizozemce Britt Du Preeové (6:4, 2:6, 6:4). Ve druhém kole ztratila znovu set, Španělku Neus Tornerovou Sensanovou ale skolila po obratu 3:6, 6:4 a 6:2.

Kovačková následně bez potíží zvládla čtvrtfinále s Izraelkou Mikou Buchnikovou (6:4, 6:0) i semifinále proti zkušenější krajance Julii Paštikové (6:4, 6:1). Ve finále pak ztratila pouze šest gemů proti své sestře Aleně, která v Sanxenxu triumfovala loni.

Jana a Alena Kovačkovy si ze Španělska odvážejí také deblovou trofej, pro niž si dokráčely bez ztráty setu. Ve finále přehrály Buchnikovou a Bulharku Elizaru Janevovou poměrem 6:1 a 6:4.

Čtrnáctiletá Jana si opět výrazně polepšila v kombinovaném juniorském žebříčku a po skoku o 22 míst je už na 23. pozici. Její starší sestra Alena si pohoršila o tři příčky a nyní je devatenáctá.

Mezi šampionky na juniorském okruhu se minulý týden zapsala i Vendula Valdmannová. Šestnáctiletá tenistka ovládla potřetí v kariéře turnaj kategorie J200, tentokrát v německém Villingen-Schwenningenu, kde potvrdila roli nasazené jedničky. V novém vydání rankingu jí patří 18. místo (+1).

Žebříčkově nejlepší Češkou je nadále Laura Samson, která o víkendu dokráčela až do finále juniorského Turnaje mistryň. Odměnou za tento úspěch je pro ni posun z páté na třetí příčku.