Překvapivý obrat. Šwiateková se zúčastní finále BJKC v Málaze

- Marek Bartošík

Iga Šwiateková se poprvé ve své kariéře zúčastní finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové (13.–20. listopadu). Aktuální světová dvojka informovala na sociálních sítích, že ve svých plánech tentokrát počítá i se zmíněnou týmovou soutěží, kterou kvůli nabitému programu v předchozích letech vynechala.

Rozhodnutí Igy Šwiatekové může mít vliv i na české tenistky, jež se ve čtvrtfinále BJKC v Málaze utkají v sobotu 16. listopadu s vítězkami předkola (resp. osmifinále) mezi Polskem a Španělskem. A s ohledem na ohlášený start pětinásobné grandslamové šampionky Šwiatekové se šance polského výběru razantně zvýšily.

„Uvidíme se v Málaze! S radostí oznamuji, že budu hrát finále BJKC. Jsem šťastná, že budu hrát za svou zemi a hrdě reprezentovat Polsko. Společně s týmem do toho dáme na kurtu maximum. Doufám, že nás budete sledovat a podporovat. Brzy na viděnou,“ napsala třiadvacetiletá Šwiateková, jež se naposledy představila na grandslamovém US Open.

Polskou hvězdu čeká mimořádně náročný program. Od 2. listopadu bude obhajovat trofej na Turnaji mistryň, který se letos koná v saúdskoarabském Rijádu. Finále této prestižní akce se koná v sobotu 9. listopadu.

Už ve středu 13. listopadu se Polky utkají v Málaze s domácími Španělkami, za které by měla nastoupit i ve formě hrající Paula Badosaová nebo zkušená Sara Sorribesová Tormová.

V polské sestavě figurují kromě Šwiatekové ještě Magdalena Fręchová (24.), Magda Linetteová (40.), Maja Chwaliňská (171.) a deblistka Katarzyna Kawaová (89.).

Kapitán českého týmu Petr Pála předběžně nominoval Karolínu Muchovou (25.), Lindu Noskovou (27.), Marii Bouzkovou (47.) a Kateřinu Siniakovou (48.). Tuto sestavu ještě může změnit.