Laver Cup: Svět jde do trháku, přiblížil se k obhajobě

- Jan Vojkůvka

Berlínský Laver Cup pokračoval v sobotu dalšími zápasy. Týmu Světa se povedlo dostat do trháku, když vyhrál tři ze čtyř sobotních utkání, díky čemuž vede nad Týmem Evropy 8:4. Přiblížil se tak k obhajobě titulů z posledních dvou let.

Sobota bývá na Laver Cupu často klíčová. Právě sobotní výsledky totiž mohou přinést důležitý trhák ve skóre, který se v neděli jen horko těžko dohání, byť se během závěrečného dne za každé vítězství udělují dokonce tři body.

Přesně to se povedlo obhájcům titulu z let 2022 a 2023 Týmu Světa. Celek, který je postaven zejména na amerických tenistech, dokázal v sobotu vyhrát tři ze čtyř zápasů a vyhrál prostřední den turnaje 6:2. Celkově vede už 8:4 a Evropané ví, že musí v neděli vyhrát tři zápasy, pokud chtějí získat trofej zpět do svých rukou.

Sobotní program zahájil souboj mezi světovou pětkou Daniilem Medveděvem a světovou šestnáctkou Francesem Tiafoem. Ač byl Medveděv od začátku nahecovaný a zprvu se mu dařilo potvrzovat roli favorita, opět zaúřadovalo kouzlo týmových soutěží. 

Američan Tiafoe, kterého mohutně povzbuzovali spoluhráči na lavičce, se po ztrátě úvodní sady dokázal herně zvednout a Medveděva překvapivě porazil 3:6, 6:4, 10:5.

Ve druhém odpoledním utkání se podařilo vybojovat vítězství Evropě, která srovnala na 4:4. Postaral se o to třetí hráč světa Carlos Alcaraz, který porazil dvakrát 6:4 Bena Sheltona. Jednalo se o částečnou odvetu za páteční čtyřhru, ve které byl Shelton na straně vítězného páru a Alcaraz na straně toho poraženého.

Večerní program zahájila pikantní odveta za Wimbledon a US Open, ve které Alexander Zverev doufal v pokoření Američana Taylora Fritze. Domácí tenista však prohrál se světovou sedmičkou už potřetí v řadě, tentokrát 4:6 a 5:7. 

Závěrečná čtyřhra pak přinesla dominantní výkon Bena Sheltona a Alejandra Tabila, kteří deklasovali Caspera Ruuda se Stefanosem Tsitsipasem 6:1, 6:2.

Laver Cup, Berlín
Tým Evropy – Tým Světa 4:8
Daniil Medveděv (5.) – Frances Tiafoe (USA, 16.) 6:3, 4:6, 5:10
Carlos Alcaraz (ESP, 3.) – Ben Shelton (USA, 17.) 6:4, 6:4
Alexander Zverev (GER, 2.) – Taylor Fritz (USA, 7.) 4:6, 5:7
Ruud (NOR), Tsitsipas (GRE) – Shelton (USA), Tabilo (CHI) 1:6, 2:6

Páteční výsledky (1 bod za výhru)
Casper Ruud (NOR, 9.) – Francisco Cerundolo (ARG, 31.) 4:6, 4:6
Stefanos Tsitsipas (GRE, 12.) – Thanasi Kokkinakis (AUS, 78.) 6:1, 6:4
Grigor Dimitrov (BUL, 10.) – Alejandro Tabilo (CHI, 22.) 7:6(4), 7:6(2)
Alcaraz (ESP), Zverev (GER) – Fritz, Shelton (oba USA) 6:7(5), 4:6