Parádní český den na Wimbledonu! Krejčíková vyhrála titul v singlu, Siniaková v deblu

- Redakce

Barbora Krejčíková slaví svůj druhý grandslamový titul v kariéře! V sobotním finále Wimbledonu dokázala ve třech setech porazit Jasmine Paoliniovou (6:2, 2:6, 6:4) a na centrálním kurtu v londýnském All England Clubu navázala na svůj triumf z Roland Garros 2021! Program na největším dvorci uzavřelo finále ženského deblu. Kateřina Siniaková a Taylor Townsendová porazily nasazené dvojky Gabrielu Dabrowskou a Erin Routliffeovou a vybojovaly první společný titul. Fin Heliovaara a Brit Patten vyhráli mužskou čtyřhru.

Šampionka Roland Garros a nyní šampionka Wimbledonu! Barbora Krejčíková, byť se její sezona, která byla protkána zraněním a dlouhou nemocí, nevyvíjela zcela podle představ, dosáhla v sobotu v Londýně na další obrovský milník své kariéry.

Po skalpech Veroniky Kuděrmetovové, Danielle Collinsové, Jeleny Ostapenkové či Jeleny Rybakinové dokázala zastavit i rozjetou italskou tenistku Jasmine Paoliniovou, která ani své druhé grandslamové finále v řadě nepřetavila v zisk trofeje. Krejčíková za necelé dvě hodiny zvítězila 6:2, 2:6, 6:4 a spolu s ženskou čtyřhrou a smíšenou čtyřhrou ukořistila do své sbírky už dvanáctý grandslamový titul. S ohledem na věhlas Wimbledonu dost možná ten nejcennější titul.

První set finálového utkání se přeměnil v nezastavitelnou jízdu české tenistky. Na servisu ztratila jen čtyři fiftýny, dvakrát se prosadila na returnu a zásluhou brejků z prvního a pátého gemu zvítězila za 36 minut 6:2.

Ve druhém setu se ovšem role obrátily. Byť byl průběh dějství vyrovnanější a obě hráčky si vypracovaly několik brejkbolů, tak na returnu řádila pouze Paoliniová. Italka prorazila servis Krejčíkové ve druhém a osmém gemu, čímž oplatila své soupeřce porážku z první sady úplně stejnou mincí. Muselo se tak jít do rozhodujícího dějství.

Do třetího setu vstoupily obě hráčky s výborným podáním. V sedmé hře si však Paoliniová začala situaci komplikovat a nabídla Krejčíkové první brejkboly. Druhý z nich, přes shodu, pak soupeřce doslova odevzdala dvojchybou.

Krejčíková brejk potvrdila a dostala se do vedení 5:3. Paoliniová pak ještě bojovala, podržela podání a v desáté hře si vypracovala první brejkbol v rozhodující sadě. Nedokázala ho využít a česká tenistka se následně prokousala k mečbolu. Také ale neuspěla a boj o desátý gem se nakonec protáhl ještě o jeden brejkbol a dva mečboly, než Krejčíková zápas ukončila.

„Je to pro mě určitě nejlepší den života. Je náročné vysvětlit, co cítím,“ radovala se Krejčíková po sobotním prvenství. „Jen jsem si říkala, ať jsem odvážná. Byl to velmi těžký zápas a skvělé finále. Moc jsem si to užila a jsem velmi šťastná, že tady stojím a můžu si užívat tento moment. Stále nemůžu uvěřit tomu, že jsem vyhrála Wimbledon,“ zářila na všechny strany.

„Báro, chci ti moc pogratulovat, hrála jsi opravdu neuvěřitelně, předvádíš vážně krásný tenis,“ ocenila její výkon Paoliniová. „Poslední dva měsíce jsou naprosto bláznivé. Chtěla bych poděkovat celému týmu, rodině. Věřili mi, vždy podporovali. Bez nich bych tady nemohla stát,“ uzavřela dojatě Italka, která se posune na páté místo světového žebříčku.

To Barboru Krejčíkovou čeká významný skok rankingem. Vrátí se do elitní světové desítky, z 32. místa si polepší na 10. příčku.

Siniaková s Townsendovou vyhrály Wimbledon!
Úspěšný český den, během něhož ve Wimbledonu v singlu triumfovala Barbora Krejčíková, završilo v pozdních večerních hodinách finále čtyřhry. V něm Kateřina Siniaková a Američanka Taylor Townsendová vyhrály finálovou bitvu s Gabrielou Dabrowskou a Erin Routliffeovou, které porazily za 126 minut 7:6(5), 7:6(1). Siniaková si tímto vítězstvím zajistila devátý deblový grandslamový titul.

Čtvrté nasazené se dostaly v prvním setu do problémů, když prohrávaly 4:5 se ztrátou podání. Soupeřkám ale odvrátily dva setboly, skóre dorovnaly a sadu posléze dovedly do tiebreaku. V něm dokázaly turnajové dvojky porazit 7:5.

Ve druhém setu si Siniaková a Townsendová vypracovaly dohromady sedm brejkbolů, nevyužily však žádný, stejně jako Dabrowská s Routliffeovou neproměnily dva brejkboly. Opět musela rozhodovat zkrácená hra, ve které však česko-americká dvojice dominovala a vyhrála ji jednoznačně 7:1.

„Za mě bylo určitě supr, že jsme urvaly první set. Soupeřky ho nedoservírovaly a myslím, že to je mohlo trochu zlomit. V prvním tiebreaku jsme zahrály skvěle. Zápas byl vyrovnaný. Stále jsme věřily, že jsme lepší a že v dané momenty zahrajeme dobře. Samozřejmě když máte set v zádech, je to o hodně lepší,“ hodnotila Siniaková.

Osmadvacetiletá Češka vyhrála druhý grandslamový turnaj v řadě. Před měsícem totiž triumfovala také na Roland Garros, tehdy však po boku jiné Američanky Coco Gauffové. Ve světovém žebříčku se po wimbledonském triumfu posune na druhou příčku.

Heliovaara s Pattenem slaví deblový triumf
Finále mužské čtyřhry nabídlo velké drama. Na centrálním kurtu se o titul bojovalo takřka tři hodiny, po kterých zvedli ruce nad hlavu ve vítězném gestu Harri Heliovaara a Henry Patten. Těm se povedlo ve třech tiebreacích udolat Maxe Purcella s Jordanem Thompsonem 6:7(7), 7:6(8), 7:6(9), když odvrátili tři mečboly.

Oba páry se prezentovaly fantastickým servisem a utkání nenabídlo ani jeden brejk. Australané Purcell s Thompsonem, kteří zasypali své soky patnácti esy, si dokázali na returnu vypracovat tři brejkboly, ale žádný nevyužili. Heliovaara s Pattenem se v utkání nepropracovali ani k jednomu brejkbolu, přesto zvítězili.

Valdmannová na favoritku nestačila
Semifinále se stalo konečnou v cestě Venduly Valdmannové na letošním juniorském Wimbledonu. Nad její síly byla favorizovaná Slovenka Renáta Jamrichová, se kterou česká tenistka prohrála za hodinu hry po setech 0:6, 2:6.

Navzdory poměrně vysoké porážce však může být šestnáctiletá Češka s celkovým průběhem travnatého grandslamu velmi spokojená. Vůbec poprvé došla až mezi nejlepší čtyřku, což je velký úspěch.

Vybrané zápasy 13. hracího dne Wimbledonu

Finále dvouhry žen
BARBORA KREJČÍKOVÁ (32.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 7.) 6:2, 2:6, 6:4

Finále čtyřhry žen
SINIAKOVÁ, Townsendová (USA) – Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL) 7:6(5), 7:6(1)

Finále čtyřhry mužů
Purcell, Thompson (oba AUS) – Heliovaara (FIN), Patten (GBR) 7:6(7), 6:7(8), 6:7(9)

Semifinále dvouhry juniorek
Renáta Jamrichová (SVK) – VENDULA VALDMANNOVÁ 6:0, 6:2

Semifinále čtyřhry juniorů
KLIMAS, KUMSTÁT – Exsted, Woestendick (oba USA) 6:4, 7:5

Semifinále čtyřhry juniorek
Stojsavljevicová, Xuová (obě GBR) – PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) 6:4, 6:1

Turnaj do 14 let
Semifinále dvouhry
JANA KOVAČKOVÁ – Megan Knightová (GBR) 2:6, 6:3, 10:8

Kompletní program a výsledky naleznete zde.