Královna Krejčíková: Finále si vždy užívám. Jana by na mě byla velmi hrdá

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA – Ještě jednou vyslala Barbora Krejčíková precizní podání ven z dvorce a pak už jen sledovala, jak return Jasmine Paoliniové končí daleko v autu. V tu chvíli zvedla osmadvacetiletá Češka ruce nad hlavu a za dohledu tenisových legend Martiny Navrátilové, Billie Jean Kingové nebo Jana Kodeše se snažila zpracovat emoce z nejlepšího dne svého života. Stala se totiž – podobně jako její tragicky zesnulá mentorka Jana Novotná – vítězkou slavného Wimbledonu! Právě jí poslala do nebe symbolický polibek.

Podruhé za sebou má ženská dvouhra v All England Clubu českou šampionku. Na Markétu Vondroušovou navázala Barbora Krejčíková, která získala po Roland Garros 2021 svou druhou grandslamovou trofej ze dvouhry. Ve finále porazila Jasmine Paoliniovou 6:2, 2:6 a 6:4.

Na kurtu jste řekla, že to je nejlepší den vašeho života. Hrajete zároveň i nejlepší tenis, co jste kdy hrála?
Myslím, že ano. Bylo to dnes těžké a musela jsem si sáhnout hodně hluboko ve všech aspektech. Jsem hrdá, že jsem to dokázala, vyhrála finále a mohla zvednout trofej. Nevím, jak se to stalo, ale jsem vítězkou tohoto ročníku.

Jak vám pomohly bohaté zkušenosti z deblových finále na grandslamech?
Určitě mi pomohly. Je to výhoda, že jsem hrála hodně finále v deblech a smíšených deblech. A mohla jsem se spoluhráči sdílet emoce během zápasů.

Provedete nás hlavními momenty finále proti Paoliniové?
Začala jsem dobře, za první set jsem byla ráda. Ona se ve druhém setu zlepšila. Stres z ní zmizel, začala hrát dobře. Měla jsem své šance, ale neproměnila jsem je. Ve třetí sadě jsme držely servis. Bojovala jsem o každý míč a věřila, že dostanu šanci ji brejknout. Ta přišla a zbytek už je historie.

Byl poslední gem, kdy jste při podání odvrátila dva brejkboly, nejtěžší ve vaší kariéře?
Neřekla bych, že byl nejtěžší. Byl určitě hrozně náročný, protože člověk nehraje každý den finále Wimbledonu. Je to individuální, každý zápas a gem je jiný a každý gem je náročný. Všechny holky, které tady jsou, hrají dobře.

Po utkání jste poslala polibek do nebe vaší dřívější mentorce Janě Novotné, která v roce 2017 podlehla těžké nemoci. Na zdi šampionek je nyní vaše i její jméno. Co byste jí dnes řekla, kdybyste měla příležitost?
Otočila bych to tak, co by řekla ona mně. Myslím, že by byla velmi hrdá. Byla by nadšená, že jsme na stejném místě, protože Wimbledon byl pro ni speciální. Bylo velmi emotivní vidět moje jméno vedle jejího.

Mluvíte s Janou třeba ve vaší hlavě?
Hodně o ní sním. Je to velmi osobní. Bavím se s ní ve snech.

Na finále dorazila spousta známých osobností. Prozradíte, jaké setkání vám udělalo radost?
Viděla jsem se s Pink, se kterou jsem se potkala už loni v Indian Wells. Bylo to příjemné. A díval se na mě Lukáš (Dostál), mistr světa. To je pro mě taky velké.

Vaše bilance v grandslamových finále napříč všemi disciplínami je fenomenální: dvanáct vítězství a jediná porážka. Čím si to vysvětlujete?
Finále ve mně probouzí obrovskou touhu a chuť hrát velký zápas na velkém kurtu před mnoha fanoušky. Vždycky si to hrozně užívám. Atmosféra byla dneska úžasná.

Splnila jste si už všechny vaše sny, nebo ještě nějaké zbývají?
Teď mám obrovskou radost, že si můžu užít tenhle moment, že jsem vyhrála Wimbledon. Musím to vstřebat, chci si to užít a oslavit. A pak budu přemýšlet, co se bude dít dál.

Wimbledon (GBR, 50 000 000 GBP, tráva)
Finále dvouhry žen
BARBORA KREJČÍKOVÁ (32.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 7.) 6:2, 2:6, 6:4